nieuws

Gemeente Enschede wil twee miljoen euro aan extra jeugdzorgkosten aanvechten

De gemeente Enschede bekijkt of het de twee miljoen euro aan extra gedeclareerde jeugdzorgkosten kan aanvechten. Dat vertelt wethouder Eelco Eerenberg. "Onaangenaam verrast? Dat is wel de meest positieve manier om het zeggen."
Gemeenten betalen sinds enkele jaren voor de jeugdzorg. Hierover zijn afspraken gemaakt met zorgverleners. In januari werd het de gemeente Enschede duidelijk dat er twee miljoen euro extra is gedeclareerd door de zorgaanbieders. "We hebben hele duidelijke afspraken gemaakt dat zorgaanbieders op tijd laten weten om welke kinderen het gaat en hoe hoog de rekening is. Dan vind ik eind december niet op tijd", zegt wethouder Eerenberg.
Eerenberg: "Ik vond het hele duidelijke afspraken, maar kennelijk niet. We gaan er stevig werk van maken." Juristen worden ingeschakeld om te kijken wat er mogelijk is. "Ik sta er dubbel in: als de twee miljoen euro besteed is aan hele goede zorg, dan wil ik echt wel betalen. Maar de kosten zijn onverwacht en niet aangekondigd. Als je thuis een aannemer aan het werk hebt, word je ook niet blij van een extra factuur." Volgens de wethouder hebben andere gemeenten ook dergelijke extra rekeningen gekregen. 
Financiële meevallers
De gemeente Enschede kan de tegenvaller overigens wel opvangen. De verkoop van de aandelen van waterbedrijf Vitens levert de gemeente vier miljoen euro op. Bovendien bestaat er voor Enschede de mogelijkheid om een beroep te doen op een noodfonds voor gemeenten die de rekening niet kunnen betalen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.