nieuws

Brandstichter cafetaria Mariënberg in filmpje over zijn motief: 'Ik had warmte nodig'

De man die gisteren een cafetaria in Mariënberg in brand stak, deed dit als schreeuw om hulp. “Ik had warmte nodig”, zegt hij in een opgedoken filmpje tegenover verbijsterde omstanders.
Kort nadat brand in de snackbar uitbreekt, snellen buurtbewoners toe en worden geconfronteerd met een man, die doodgemoedereerd een sigaretje staat te roken en toe staat te kijken hoe de vlammen om zich heen grijpen.

Verwarde indruk
Een van de omstanders filmt het hele tafereel en krijgt te horen dat de man, die een verwarde indruk maakt, eigenlijk op zoek is naar hulp: “Maar mijn telefoon is leeg, ik kan niet bellen om hulp.”
Als de filmende Mariënberger dan vraagt waarom hij het eethuis in de hens heeft gestoken, antwoordt de brandstichter: “Ik had warmte nodig.”

Er ontspint zich vervolgens een opmerkelijk gesprek:
– “Ja, maar dan ga je toch bij de kachel zitten?”

– “Dat is te ver lopen.”
– “Ja, maar steek je toch gvd die cafetaria niet in de brand?”

– “Ja, dat doe ik wel.”

– “Wat mankeert je dan?”

– “Ik ben gewoon verslaafd aan bier. Ik had warmte nodig.”

Als de man vervolgens oppert dat de omstanders hem maar even naar huis, iets verderop, moeten brengen, laten die hem weten dat de politie hem zo wel een lift zal geven. De man wordt even later door de gealarmeerde agenten in de boeien geslagen.

Hulpverlening
Een politiewoordvoerster laat weten dat de brandstichter nog vastzit en vervolgens zal worden overgedragen aan professionele hulpverleners. Voor zover bekend wordt Mariënberg de afgelopen tijd niet vaker geteisterd door brandstichtingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.