Roos Blufpand zingt elk moment, zonder gembertheetje

Roos Blufpand zingt onwaarschijnlijk makkelijk en vertelt. Terwijl ze piano speelt. Haar liedjes zijn niet zomaar. Ze gaan over dingen, onderwerpen die belangrijk zijn, die iets met je doen.

Wat Roos betreft liggen haar teksten op straat. Ze schrijft zelfs zoveel teksten dat niet alles in liedjes past en ze een gedichtenbundel Alleen Maar Liefde heeft uitgebracht met prachtige foto's. Want fotogeniek is ze, net zo makkelijk als ze zingt.

alleen maar liefde

zij zijn bang
bang voor de oorlog
wij zijn bang
bang dat zij de oorlog met zich meebrengen
ik ben bang voor angst
want als ik bang ben
doe ik dingen
die ik niet wil doen
en zeg ik dingen
die ik niet wil zeggen

dus sluit ik mijn ogen
en denk:
alleen maar liefde
zo simpel kan het zijn
sommigen noemen het god
anderen noemen het
allah, boeddha, gaya
ik noem het liefde
alleen maar liefde

want we zijn allemaal mens
al zullen we nooit hetzelfde zijn

Ik ontmoet de goedlachse Roos in Enschede. Omdat ze daar het conservatorium deed. Ze oefende zich een hoedje in het zingen, het sterk en stabiel maken van haar stem en nam logopedie. En ze schreef, zoals ze dat altijd al deed. En eigenlijk pas na haar conservatorium studie, toen ze ging toeren en zoveel mogelijk podia opzocht realiseerde ze zich dat het vooral een mentaal ding is. Zingen is namelijk eng. Je bent kwetsbaar. Men vindt iets van je. Ze besloot dat haar stem gewoon haar stem is en ze weet hoe ze hem moet gebruiken. Dat geeft de rust en stabiliteit die ze nodig heeft. Zelfs inzingen wordt daarmee haast overbodig. 's Ochtends vroeg, 's avonds laat - het is Roos om het even. Ze zingt elk moment, zonder een gembertheetje.

We zoeken een conservatoriumlokaal met een vleugel, halen herinneringen op en Roos speelt voor me. En voor u. Zondag in OverUIT de Kunst.

Inga Tjapkes

Roos Blufpand zie je zondag 25 februari in OverUITdeKunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.

Meer over dit onderwerp:
OverUIT de Kunst Cultuur Weblogs Nieuwsbrief
Deel dit artikel: