Stel introduceert St. Patricksfestival in Overijssel: 17 maart in Bergentheim

Het moet een van de grotere St. Patricksfestivals van ons land worden. Gerrit en Jeannette Veltink brengen volgende maand de sfeer van Ierland naar hun woonplaats Bergentheim. Daar wordt zaterdag 17 maart St. Patricksday op grootse wijze gevierd.

Ierland is in de loop der jaren hun tweede vaderland geworden. Jaarlijks gaan Gerrit en Jeannette Veltink er met vakantie en zijn gaandeweg uitgegroeid tot onbezoldigd ambassadeurs van ‘het groene eiland’. Zo nemen ze ieder jaar een groep Overijsselaars mee met vakantie naar Ierland.

Gastvrij
Het land staat ieder jaar op z’n kop als St. Patricksday wordt gevierd: de nationale feestdag rond Ierlands belangrijkste patroonheilige.

Jeannette Veltink komt woorden tekort als ze uitlegt wat Ierland zo bijzonder maakt: “Het is dat typische sfeertje. Het mystieke, maar ook het prachtige landschap. Maar het zijn bovenal de altijd vrolijke Ieren die bijzonder zijn. Een gastvrijer volkje vind je op deze aarde niet.”

Samen met horecaondernemer Tony Binnenmars zet het echtpaar nu een groots festival op. Bij Zaal Veenlust in Bergentheim zal zaterdag 17 maart een tent verrijzen. “Daarvoor hebben we twee toonaangevende Ierse bands weten te strikken.”


'Burkunthaim'
Het gaat om The Logues, een van whiskey doordrenkte partyfolkband uit Noord-Ierland. De band kwam al eerder naar ons land en bezong zelfs in een van de nummers hun liefde voor ‘Burkunthaim’, zoals ze Bergentheim noemen.


Bovendien lukte het om Cash Returns vast te leggen met als middelpunt een zanger, die in Ierland furore maakt als ‘de reïncarnatie van Johnny Cash’. “De drummer heeft veertig jaar met Johnny Cash getourd. Een hele bijzondere band die voor het eerst naar Nederland komt.”

Guiness
St. Patricksday is voor ons land relatief onbekend. Maar het Bergentheimse echtpaar wil daar nu verandering in brengen: “Met een mix van country, Ierse traditionele muziek en rock hebben we voor elk wat wils. Het wordt een evenement zoals we dat in deze regio nog niet kennen. En we hopen vooral dat het de start wordt van een mooie traditie. Het spreekt overigens voor zich dat we die avond naast Ierse muziek ook Guiness en Black Angus-burgers op het menu hebben staan.”

Meer over dit onderwerp:
Salland Hardenberg Vechtdal Ierland Nieuws
Deel dit artikel: