Samir beschreef zijn ervaringen als vluchteling in een boek

Samir Maglajlic ontvlucht in 1995 met zijn zwangere vrouw de oorlog in Bosnië. Via mensensmokkelaars komen ze in Nederland terecht. Hij legde zijn ervaringen vast in een boek, waarvan de opbrengst bestemd is voor de kinderafdeling van het Deventer ziekenhuis.

Tot 1990 woont Samir veilig en met plezier in Joegoslavië. Hij studeert aan de Pabo en is actief in de sportwereld. Maar hij ervaart steeds meer onvrijheid en komt regelmatig in de gevangenis.

Eenmaal in Nederland vragen hij en zijn vrouw asiel aan. "We waren al blij dat we een jaar mochten blijven, maar toen viel Srebrenica, en mochten we definitief hier blijven". Iets wat hem altijd nog een dubbel gevoel bezorgt.

 

'Een prachtig en democratisch land' 

Inmiddels werkt Samir als onderwijsassistent op een multicultischool in de Deventer Rivierenwijk. Hij en zijn vrouw hebben twee kinderen. Terug naar Bosnië is voor hem geen optie. "Nederland is een prachtig en democratisch land. Dat moeten we goed beseffen. En laten we niet mensen veroordelen met algemene kreten".

Steun aan het geloof

De verharding in de samenleving verontrust hem. "Ik ben opgegroeid als moslim en heb een open blik naar alle religies om mij heen, ook naar mensen die geen geloof hebben." Hij zegt zelf veel steun aan zijn geloof gehad te hebben na hun traumatische vlucht.

Het boek laat zien dat je ongeacht afkomst, religie, status of huidskleur. respectvol met elkaar om moet gaan. Het boek is voor 10 euro te bestellen via: vluchtelingbosnie@gmail.com en via de stichting Elma

Zondag 25 februari in Hoogtij.

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel: