nieuws

Rampenplan kerncentrale Lingen verouderd

Kerncentrale Emsland Lingen, 50 km vanaf Denekamp
Kerncentrale Emsland Lingen, 50 km vanaf Denekamp © RTV Oost
Het rampenplan voor nucleaire ongevallen van de kerncentrale in het Duitse Lingen is verouderd. Als er in de centrale in Nedersaksen een ongeval plaatsvindt, dan moeten de autoriteiten het doen met verouderde noodplannen.
Dat schrijft de Osnabrücker Zeitung. De fractie van De Groenen in het Nedersaksische deelstaatparlement heeft daarom vragen gesteld aan de regionale regering.

Aanbeveling niet uitgevoerd

De aanbevelingen die een veiligheidscommissie deed na de kernramp in het Japanse Fukushima, zijn nog steeds niet uitgevoerd. Zo zijn de evacuatiezones rond de centrale in Emsland en de verderop gelegen centrale in Grohnde niet op orde.
Christian Meyer, vice-fractieleider van de Groenen, beschuldigt de regering van nalatigheid. Bij kerncentrales in Noordrijn-Westfalen zijn de aanbevelingen in 2014 al overgenomen. Ook in het noordelijke Schleswig-Holstein gelden de nieuwe veiligheidsregels al. 

Evacuatiezones moeten worden uitgebreid

In de aanbevelingen staat dat de evacuatiezones rond kerncentrales moeten worden uitgebreid. Zo zouden alle mensen die wonen in een straal van vijf kilometer van de kerncentrale in Lingen binnen zes uur geëvacueerd moeten kunnen worden. Tot nu toe houdt de centrale slechts rekening met bewoners in een straal van twee kilometer.
Afhankelijk van de windrichting en de omvang van de ramp, moeten omwonenden tot twintig kilometer van de centrale binnen 24 uur geëvacueerd worden. De veiligheidsprocedures van de centrale richten zich nu nog op een straal van tien kilometer.

200.000 omwonenden

Ongeveer tweehonderdduizend mensen wonen in de risicozone van de kerncentrale. In een straal van maximaal honderd kilometer moeten ook jodiumtabletten worden uitgedeeld. Deze tabletten zijn afgelopen najaar ook uitgedeeld in Overijssel.
Een woordvoerder van het regionale bestuur in Emsland heeft tegenover de krant bevestigd dat de aanbevelingen uit 2014 nog niet zijn toegepast, omdat de deelstaat Nedersaksen de aanbevelingen nog niet heeft verplicht. 

Mensen permanent dakloos

In 2016 werd al een nucleair ongeval gesimuleerd bij de centrale in Grohnde. Volgens het rampenplan dat daar nu gehanteerd wordt, zouden in dat geval veertigduizend mensen permanent dakloos zijn en zouden er ongeveer duizend doden vallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.