nieuws

Politie Oost-Nederland bindt strijd aan tegen dumping van synthetische drugsafval

Acht drugslaboratoria ontmanteld in 2017
Acht drugslaboratoria ontmanteld in 2017 © Politie Oost-Nederland
"In 2018 wordt elk aangetroffen vat onderzocht". Het was de stellige belofte van Oscar Dros, de politiechef in Oost-Nederland, begin dit jaar. Hij kondigde een felle strijd aan tegen de toenemende dumping van synthetische drugsafval.
In de eerste twee maanden telde de politie acht dumpingen van drugsgerelateerd afval die zijn onderzocht. Twee daarvan hebben te maken met synthetische drugsproductie. In de andere gevallen is sprake van afval uit de hennepteelt. 

Stijging aantal dumpingen
In 2017 was het aantal dumpingen van synthetische drugs in ieder geval groter dan in 2016. Begin dit jaar maakte de politie in Oost-Nederland bekend dat er afgelopen jaar rond 70 dumpingen van drugsafval waren. In 44 gevallen gaat het om afval van synthetische drugsproductie. In de vorige telling het jaar ervoor stond dit aantal nog op 25. Dat is een stijging van 44 procent.
De meeste drugsdumpingen waren overigens in het zuidelijke deel van Gelderland.
Ook is er sprake van dumpingen uit de cocaïne- en heroïnehandel. Dat vertelt de politie dat er zware criminaliteit achter de dumpingen zit.

Cijfers zeggen nog niet zoveel

In Oost-Nederland werden in 2016 13 productielocaties van synthetische drugs ontdekt. In 2017 daalde dat naar 8 locaties. Maar daarnaast werden ook 11 locaties met drugsopslag ontdekt. Wat deze cijfers zeggen is de politie nog duidelijk. Pas als de productie en opslag van drugs langer intensief wordt bestreden wordt duidelijk of de politie-inzet zoden aan de dijk zet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.