nieuws

Eis vier jaar cel en tbs na bijna dodelijke steekpartij in Oldenzaal

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
Voor de rechtbank in Almelo is 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 36-jarige bewoner van een instelling voor begeleid wonen in Oldenzaal. De man zou op 12 juni vorig jaar een medebewoner meer dan 30 keer met een groot mes gestoken hebben.
Het slachtoffer overleefde de steekpartij maar ternauwernood. Hij wil ruim 12.000 euro schadevergoeding van zijn belager. "'Hij bleef als een idioot op me insteken, ik dacht, dit zijn de laatste minuten van mijn leven." 

De verdachte heeft sinds zijn pubertijd psychiatrische problemen en woont al lang in diverse instellingen. In Oldenzaal had hij het regelmatig aan de stok met de medebewoner. Die zou hem in bedreigd en geslagen hebben. "Ik was bang, toen heb ik een mes gepakt en ben naar zijn woning gegaan", zei de man tegen de rechter in Almelo. Toen het slachtoffer de deur opendeed stak hij hem neer. 

Volgens de advocaat was zijn cliënt psychotisch en had de instelling moeten ingrijpen. Vooral omdat de situatie in het pand ernstig verstoord was door problemen tussen zijn cliënt en het slachtoffer. Hij vroeg de rechtbank de man ontoerekeningsvatbaar te verklaren en hem niet te veroordelen, maar voor een jaar verplicht naar een psychiatrische kliniek te sturen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.