College Olst-Wijhe wil aanvullend onderzoek naar gezondheidsrisico's geitenhouderijen

Het college in Olst-Wijhe wil dat er aanvullend onderzoek komt naar de gezondheidsrisico's voor mensen die rondom geitenhouderijen wonen. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van PvdA-raadslid René Leber.

Het college deelt hiermee de mening van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken. "Dat aanvullend onderzoek is nodig vanwege de nog vele onbekende factoren over de eventuele gezondheidsrisico's die worden veroorzaakt door pluimvee- en geitenhouderijen", schrijft het college. 

"Rijk brengt ons lastige spagaat"

Mona Keijzer - staatssecretaris van Economische Zaken - wil dat gemeenten terughoudend zijn met het verlenen van vergunning aan geitenhouderijen, tot het resultaat van het aanvullende onderzoek bekend zijn.

Het college stelt echter te weinig wettelijke instrumenten te hebben om hier bij de behandeling van vergunningaanvragen rekening mee te houden. "Bij besluiten op vergunningaanvragen zijn de mogelijkheden om rekening te houden met de signalen van verhoogde ziektedruk en mogelijke gezondheidsrisico's op dit moment beperkt."

Geen waterbedeffect

Het college vreest niet voor een waterbedeffect, nu Noord-Brabant en Gelderland een stop op het aantal uitbreidingen van geitenhouderijen hebben gezet. In Olst-Wijhe is één bedrijf bekend dat plannen heeft voor de uitbreiding van het aantal geiten van 1990 naar 3490. 

"Voor zover bekend zijn er geen plannen van Brabantse of Gelderse geitenhouders om zich in onze gemeente te vestigen." Een toename van het aantal aanvragen kan de gemeente echter niet uitsluiten.

"Situatie onvergelijkbaar met Brabant"

Het college stelt dat de situatie in Overijssel niet te vergelijken is met de situatie in Noord-Brabant. Overijssel telt veel minder geiten (65.000 ten opzichte van 165.000) en de bedrijven zijn vaak kleiner en minder geclusterd.

In november meldde RTV Oost dat de gevaren van geitenhouderijen onvoldoende onderzocht worden in Overijssel. Waar in Gelderland en Noord-Brabant actief wordt onderzocht wat de gezondheidsrisico's zijn, wordt dit probleem volgens deskundigen in Overijssel onvoldoende serieus genomen. 

Deel dit artikel: