Hof: brandbom tegen moskee Enschede was 'terroristisch', toch lagere straffen

Vier mannen die twee jaar geleden brandbommen tegen een moskee in Enschede gooiden, zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar tot twee jaar en twee maanden. Volgens het Gerechtshof was hun daad wel terrorisme, maar zijn er geen mensen in levensgevaar gekomen.

De mannen gooiden op 27 februari 2016 twee molotovcocktails richting de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Op dat moment waren tientallen mensen in het gebedshuis. Maar omdat alleen het grasveld vlam vatte, zijn er volgens het Gerechtshof geen mensen in levensgevaar gebracht. 

Wel vindt de rechter dat er sprake is van een terroristisch oogmerk, omdat de mannen met het gooien van de molotovs hebben geprobeerd de gemeente op andere gedachten te brengen. Ze wilden niet dat er een AZC in Enschede zou komen. Ook is in de moslimgemeenschap angst gezaaid.

De mannen werden eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Alle vier gingen ze in hoger beroep.

Een vijfde man werd veroordeeld tot vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, omdat hij openlijk spijt heeft betuigd en meewerkte aan het onderzoek.

Asielzoekerscentrum

De mannen kwamen op de bewuste avond samen in Enschede om afspraken te maken voor een bijeenkomst van de Dutch Self Defence Army (DSDA) in Amersfoort. Toen ter sprake kwam dat moskeeën in Nederland dreigbrieven hadden ontvangen, kwam het voorstel om molotovcocktails naar de moskee aan de Tweede Emmastraat te gooien.

In de schuur van één van de verdachten maakten ze brandbommen, om deze vervolgens tegen de moskee te gooien. Volgens de advocaten van de verdachten is er geen sprake van een terroristische daad. Het was volgens hen niet de bedoeling om de moslimgemeenschap in Enschede angst aan te jagen, maar een signaal richting de gemeente Enschede.

Deel dit artikel: