nieuws

Tientallen vrijwilligers in Zwolle sjouwen met brokken ijs om hun schaatsbaan te redden

Of het werkt, dat weten ze niet. Maar 't is het proberen waard, vinden de tientallen vrijwilligers in de Zwolse wijk Westenholte. Ze liepen vanavond met brokstukken ijs van een vijver naar de schaatsbaan in hun wijk. Door de brokken ijs in een groot windwak op de baan te leggen hoopt ijsvereniging WVF dat het wak dicht wil vriezen.
Tot nu toe wilde het maar niet lukken. Vooral de harde wind gooide roet in het eten. Een stuk van zo'n 600 vierkante meter op de baan wil maar niet dichtvriezen. "Daarom gaan we een ijstransplantatie uitvoeren", vertelt Rob Ruijsch van de ijsvereniging. 

Vijver

"Achter de schaatsbaan ligt een vijver, waar wel voldoende ijs ligt. Als we daar grote stukken uit hakken en in het wak leggen, krijgt de wind er hopelijk niet zoveel vat op en vriest het wel dicht." 
Na een oproep van de ijsvereniging meldde zich vanavond zeker dertig vrijwilligers die meehielpen met het sjouwen van de brokken ijs. De schaatsbaan aan de Meester Koolenweg in Westenholte was vorig jaar voor het laatst open. Toen twee dagen. "Ik hoop dat we dubbele cijfers krijgen in de nacht", zegt Ruijsch. "Bij -10 in de nachten en minder wind moet het het lukken om ook dit jaar te schaatsen." 

Morgen resultaat bekijken

Of de ijstransplantatie heeft geholpen gaat hij morgenochtend meteen bekijken. "Om zes uur sta ik op en ga ik meteen naar de baan. Hopelijk ligt er dan een vliesje op."  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.