Haaksbergen en Arnhem hebben beste papieren voor eerste schaatsmarathon op woensdag

Haaksbergen is nog altijd volop in de race om de eerste schaatsmarathon op natuurijs te mogen organiseren. Die zal op zijn vroegst op woensdag worden verreden. "Haaksbergen en Arnhem hebben een lichte voorsprong op de concurrentie", zegt competitieleider marathon Willem Hut van de KNSB. De kans is groot dat hij dinsdag al beide banen gaat keuren.

Voor een marathonwedstrijd moet het ijs minimaal drie centimeter dik zijn. In Haaksbergen is dat op een deel van de baan al het geval: "Aan de schaduwkant hebben we de vereiste dikte ruimschoots bereikt, maar aan de zonzijde is het nog te weinig", aldus hoofdijsmeester Jaap in 't Veld van IJSCH. "We hebben een asfaltbaan waar we water opzetten, maar we zitten al wat verder in het seizoen; de zon is sterk en dan warmt het asfalt snel op."

Goede hoop
Toch heeft In 't Veld goede hoop: "Als de bewolking vannacht wegblijft en het gaat goed vriezen, dan hebben we hier in het oosten weer goede kansen. Maar we moeten het echt van dag tot dag bekijken." 

Naast Haaksbergen en Arnhem strijden ook Noordlaren en Veenoord ieder jaar om de primeur van de eerste marathon op natuurijs, maar de noordelijke concurrenten liggen momenteel dus op een kleine achterstand.

Vierdaagse

Tot aan het weekend worden enkele ijsdagen verwacht, waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt. Daardoor lijkt zelfs een vierdaagse nog tot de mogelijkheden te behoren. Dan worden alle vier banen aangedaan voor een schaatsmarathon.

De laatste keer dat een volledige vierdaagse wedstrijd werd afgewerkt, is alweer zeven winters geleden. In december 2010 wonnen Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland het klassement na wedstrijden in achtereenvolgens Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Sport Overige Sporten
Deel dit artikel: