Marathonschaatsers op tijd terug uit Stockholm: 'Bijna namen we voor 1500 euro een taxi'

Het scheelde niet veel of een groot deel van de marathonschaatsers had de eerste marathon op natuurijs moeten missen. Na wedstrijden in Zweden zaten ze gisteren nog vast op het vliegveld van Stockholm.

Door hevige sneeuwval was het vliegverkeer van en naar Stockholm gisteren een chaos. Tientallen vluchten werden geannuleerd, waardoor veel Nederlandse schaatsers vastzaten. Zij waren in Zweden voor wedstrijden in het ijskoude Luleå.

"Gistermiddag was al bekend dat onze vlucht een beetje vertraagd was", zegt schaatser Gary Hekman uit Gramsbergen. "Maar als het zo erg wordt, dan begin je 'm wel een beetje te knijpen. Als de marathon vanavond al zou worden gereden, hadden we nauwelijks tijd gehad om ons voor te bereiden."

Taxi naar Amsterdam

Hekman en z'n team stonden op het vliegveld uren in de rij voor een hotelkamer, maar moesten uiteindelijk zelf op zoek. Ze namen een taxi en vonden een hotel. "In de taxi zeiden we tegen elkaar dat als het nog lang zou duren, we de chauffeur zouden vragen om door te rijden naar Amsterdam. Dat zou 1500 euro hebben gekost, maar dan waren we vast sneller thuis geweest."

Achteraf gezien hadden de schaatsers zich geen zorgen hoeven te maken. De eerste marathon wordt pas morgenavond gereden, in Haaksbergen.

Geen teennagels meer

Toch heeft Hekman z'n bedenkingen bij de wedstrijd. "Eigenlijk hoeft het van ons niet meer. Vanaf donderdag heb ik driehonderd kilometer in de benen. Als ik naar m'n voeten kijk, word ik niet blij. M'n rechtervoet heeft geen teennagels meer en de hak is één grote blaar. Ik krijg mijn schaatsen bijna niet aan."

Maar Hekman is er wel bij morgen. Hij noemt Haaksbergen een van de mooiere banen. "Bovendien rijden we in het donker. Dan heb je het gevoel alsof je heel hard gaat."

"En aan de kou hoeven we niet te wennen", zegt Hekman. "In Zweden was het -23 graden."

Deel dit artikel: