nieuws

André uit Lierderholthuis doodziek van 'pur-woning': 'Nieuwbouw is enige optie'

André Schutte uit Lierderholthuis ziet eigenlijk maar één oplossing: en dat is nieuwbouw. Hij woont sinds vorig voorjaar niet meer in zijn eigen huis omdat hij ziek is van purschuim. “Als ik thuis ben, word ik binnen tien minuten doodziek.”
Schutte (51) heeft zijn woning gisteren aangemeld bij het Landelijk Meldpunt Purslachtoffers.

Nadat hij zijn woning in 2010 had laten isoleren, leek er aanvankelijk niets aan de hand. “Maar al snel daarna kreeg ik gezondheidsklachten.”

Kamperen
Hoofdpijn, longproblemen, brandende ogen. “En ik kreeg een rood hoofd alsof ik uren in de brandende zon had gelegen. Het leek me het meest logische dat die latex de boosdoener was. Maar onderzoek door een ingenieursbureau in 2016 wees uit dat de klachten door purschuim werden veroorzaakt.”

Schutte ontvluchtte zijn woning en ging kamperen in een caravan naast zijn woning. “Maar die stond vermoedelijk op te korte afstand van het huis want binnen de kortste keren keerden de medische klachten terug. Sindsdien woon ik in het huis van mijn partner en is er niets meer aan de hand.”

Doodziek

Zijn eigen huis gaat hij niet meer in. “Dat heb ik nog weleens gedaan, maar binnen tien minuten word ik dan doodziek.”

Schutte heeft nu zijn hoop gevestigd op een landelijke regeling. Zoals gisteren gemeld wil de SP dat er een landelijk schadefonds komt, naar voorbeeld van het asbestfonds.

Topje ijsberg?

Bij het Landelijk Meldpunt Schadeslachtoffers zijn intussen driehonderd gedupeerden bekend. “Alleen hebben we het probleem nog niet echt goed in kaart. Wellicht is dit slechts het topje van de ijsberg”, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Zij eist in Kamervragen opheldering van verantwoordelijk minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en heeft een pleidooi gehouden voor een landelijke regeling voor purslachtoffers.

Schutte zelf ziet eigenlijk maar één oplossing: “De boel saneren zou kunnen, maar kun je je huis daarna nog wel verkopen? Wat mij betreft, is nieuwbouw eigenlijk de enige optie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.