nieuws

Stijging aantal incidenten mensen met verward gedrag in Oost-Nederland

Politie druk met stijgend aantal incidenten met verwarde personen
Politie druk met stijgend aantal incidenten met verwarde personen © RTV Oost / Rogier van den Berg
De eenheid Oost-Nederland van de politie heeft vorig jaar te maken gehad met 13.806 geregistreerde incidenten met personen met verward gedrag. Dat blijkt uit een overzicht van alle politie-eenheden. De politie spreekt van een "zorgelijke trend", want het aantal overlastincidenten neemt snel toe.
In Overijssel en Gelderland waren in 2017 bijna 600 meer incidenten waarbij personen met verward gedrag betrokken waren dan het jaar daarvoor. Oost-Nederland had vorig jaar als grootste politieregio van Nederland de meeste meldingen.
Landelijk is het aantal incidenten in de afgelopen vijf jaar toegenomen van bijna 52.000 naar ruim 83.000. De politie zegt dat uit de cijfers nog geen conclusie getrokken kunnen worden. Het kan maar zo zijn dat een verward persoon meerdere registraties per jaar oplevert.

'Ernst incidenten neemt toe'

Wel heeft de politie de indruk dat de ernst van de incidenten met verwarde personen toeneemt en dat de agenten daar meer dan eerder druk  mee zijn. "Honderden politiemensen hebben dagelijks met deze problematiek te maken en het komt ook regelmatig voor dat speciale teams ingezet moeten worden om rust in de situatie te brengen. De oorzaken hiervan zijn lastig te duiden en vraagt nader onderzoek", zegt de politieorganisatie.
Op dit moment wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan naar de aard en de omvang van de problemen die er zijn met mensen met verward gedrag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.