nieuws

Onderzoek 'Als blikken konden doden': jaarlijks duizenden koeien dood door zwerfvuil

Boer Geertjan Kloosterboer (38) uit de buurtschap Oxe kan als geen ander meepraten over de uitkomsten van een opmerkelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat jaarlijks vele duizenden koeien ziek worden door het eten van zwerfvuil: “Het staat of valt met de mentaliteit van mensen. Ze moeten beseffen dat ze geen rotzooi moeten laten rondslingeren.”
Uit het onderzoek ‘Als blikken konden doden’ blijkt dat jaarlijks 12.000 koeien ziek worden door het eten van zwerfvuil. Daarvan leggen circa 4.000 runderen zelfs het loodje. Het grootste gevaar komt van lege drankblikjes. Met name de energiedrankjes vormen volgens de boeren een groot probleem.

Kloosterboer zit met zijn melkveebedrijf De Mariahoeve in Oxe – onder de rook van Deventer – aan een drukke route, waar veel toeristen en scholieren passeren.

Koeienvoer
“Als het gras dan wordt gemaaid, belanden er kleine metaaldeeltjes in het koeienvoer”, aldus Kloosterboer. Koeien kunnen een maagbloeding of ontstekingen oplopen. Kloosterboer kent de ziekteverschijnselen.
“Wij boeren zeggen dan dat het beest ‘scherp in de maag heeft’. De koe trekt als het ware de pens in, waardoor onder de ribben een kuil ontstaat.”

Magneet in maag

Kloosterboer zegt in de kwart eeuw dat hij in het vak zit meerdere koeien te zijn kwijtgeraakt. “In de hoop dat je niet te laat bent, kun je dan met een speciaal soort pistool een magneet in de maag schieten. Daar blijven dan metaaldeeltjes aan plakken, zodat de maagwand niet beschadigd raakt.”

Dat het probleem van zwerfvuil leeft, blijkt wel. Een bericht van een boer net over de provinciegrens, die na het overlijden van een koe blikjes energiedrank in zijn voer vond, werd sinds dit weekeinde al ruim 18.000 keer gedeeld op Facebook.

Economische schade
Het onderzoek ‘Als blikken konden doden’ - waarbij 250 veehouders werden ondervraagd - is uitgevoerd in opdracht van Recycling Netwerk. Deze milieuorganisatie heeft becijferd dat de Nederlandse veesector door zwerfvuil jaarlijks tien tot zestien miljoen euro schade lijdt. Nog los van al het onnodige dierenleed. Recycling Netwerk pleit daarom voor de invoering van statiegeld op drankblikjes.

Volgens Ben Haarman, voorzitter van boerenorganisatie LTO Noord, is het voor het eerst dat het probleem van het zwerfvuil is onderzocht: “Het is echt een serieus probleem aan het worden, vooral als het gaat om de gezondheidsrisico’s voor ons vee.”

Weidegang
Over ongeveer een maand heeft de zogenoemde weidegang plaats, waarbij de koeien voor het eerst weer het land op gaan. Veehouder Kloosterboer vindt dat de oplossing vooral een mentaliteitskwestie is: “Mensen moeten zich eens bewust worden wat de gevolgen kunnen zijn van rondslingerend afval.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.