nieuws

"Verkiezingen moeten in Dalfsen voor meer balans zorgen in de gemeenteraad"

De gemeenteraadsverkiezingen kunnen in Dalfsen voor meer balans zorgen in de gemeenteraad. "Het zou spannender en leuker worden. Nu hebben kleine partijen weinig te vertellen", aldus correspondent Rieks Folkerts uit Nieuwleusen.
Folkerts doelt daarmee op de zetelverdeling. De coalitiegenoten Gemeentebelangen (9 zetels) en het CDA (6 zetels) hebben een grote meerderheid in de raad en daardoor is volgens Folkerts de balans weg. "Wanneer het CDA en Gemeentebelangen hun standpunt hebben ingenomen doet het er eigenlijk niet toe wat de anderen zeggen."

Koopzondag

Dalfsen is een gemeente met verschillende christelijke stromingen. "Waar Lemelerveld bij uitstek katholiek is, zijn ze in Nieuwleusen hervormd en dat kan wel problemen opleveren", aldus Folkerts. Hij doelt daarmee op de zondagopenstelling die door het CDA op de agenda is gezet. "Het was de afgelopen raadsperiode niet bespreekbaar, maar als je nu naar de verkiezingsprogramma's kijkt zijn de meeste partijen voor meer vrijheid voor de ondernemers."
Volgens Folkerts zou Dalfsen als gemeente niet naar één beleid voor de koopzondag moeten streven. "Wat is er mis mee als de winkels in Nieuwleusen op zondag open zijn en in Lemelerveld niet?" Het CDA pleit in het verkiezingsprogramma voor 'maatwerk in de kernen'.

Burgerparticipatie

Een ander thema waar volgens Folkerts meer aandacht aan zou moeten worden geschonken is de participatie van inwoners. "Die is nu erg matig." Inwoners worden volgens hem niet altijd betrokken bij plannen van de gemeente. "Officieel is er een participatieladder met zes stappen, maar soms worden er een paar stappen overgeslagen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.