Groot deel van de bouw in Overijssel ligt stil door kou, ProRail werkt door

De FNV vindt het onverantwoord om met extreme kou buiten te werken. De vakbond heeft daarom aannemers opgeroepen al het buitenwerk stil te leggen. Op veel bouwplaatsen was het vandaag een stuk rustiger. Toch werd er ook stug doorgewerkt, onder meer bij het spoor in Zwolle waar de bovenleiding wordt vervangen.

De temperatuur viel met een paar graden onder nul nog best mee, maar de sterke oostenwind leverde plaatselijk een gevoelstemperatuur op van min 15.

"Kappen, iedereen naar huis"

De FNV deed daarom een dringende oproep aan aannemers om de bouwvakkers naar huis te sturen. "Schandalig om mensen te laten werken", vindt Janna Mud van FNV Bouwen & Wonen. "Kappen daarmee, iedereen naar huis, dit kan echt niet."

Op de meeste bouwplaatsen was het wel stil vandaag. Veel werk is ook gewoon niet mogelijk met temperaturen onder nul, zoals metselen en beton storten. Toch gaan vooral ZZP-ers het liefst door met werken: "Gewoon warm aankleden, en op tijd pauze nemen".

"De trein moet rijden"

Ook in Zwolle bij het station werd vandaag nog hard doorgewerkt. De bovenleidingen moeten deels worden vervangen en daar heeft ProRail nog een paar dagen de tijd voor. Maandagochtend moeten de treinen daar weer gewoon kunnen rijden.

ProRail neemt wel maatregelen om het werk ondanks de kou zo veilig mogelijk te houden. Aldert Baas van ProRail: "We zorgen voor goede beschermende kleding en de mensen mogen extra pauzes nemen, ook zorgen we voor warm eten en drinken en een lekker warme schaftkeet."

Op schema

De medewerkers lijken weinig problemen te hebben met de kou.  Haast niemand maakt gebruik van de mogelijkheid om tussendoor even op te warmen. ProRail ligt nog op schema, als het goed is rijden maandag de treinen weer onder de nieuwe bovenleiding.

Deel dit artikel: