Snijdende wind oorzaak extreme vrieskou: gouden tips om je te wapenen tegen de ‘Siberische Beer’?

De temperatuur blijft vandaag onder het vriespunt, maar het is vooral de snijdende wind die ervoor zorgt dat het extreem koud aanvoelt. De cruciale vraag is vooral: hoe wapen je je tegen de intussen beruchte ‘Siberische Beer’?

Door de ijzige oostenwind kan de gevoelstemperatuur vandaag aanvoelen als -15 tot -20.


Rollebollende weermannen
Als zelfs de weermannen rollebollend met elkaar over straat gaan, dan is het overduidelijk dat er toch echt iets aan de hand is met het weer in ons land. Waar Gerrit Hiemstra bijvoorbeeld meent dat een term als gevoelstemperatuur maar lariekoek is en moet worden afgeschaft, vinden vakbroeders dat wel degelijk met de factor wind rekening moet worden gehouden. Ofwel de windchill, zoals die in meteorologisch jargon heet.

Weerprofeet
Weerprofeet Hiemstra vindt bovendien alle consternatie over Siberische toestanden maar overdreven. Volgens hem zou een dikke trui moeten volstaan. De realiteit blijkt echter een stuk weerbarstiger. Want in de praktijk komt het erop neer dat ‘we’ vandaag met z’n allen steen en been klagen.


Tips
* Waar het bij kleding vooral om gaat is: laagjes, laagjes, laagjes. Meerdere laagjes kleding over elkaar zijn – vanwege de isolerende werking van de lucht tussen de diverse kledingstukken – effectiever dan één dikke trui.


* Zorg er vooral ook voor dat het hoofd goed bedekt is en draag een muts.

* Wie langere tijd buiten moet zijn, kan eventueel vaseline op het gezicht smeren.

* Denk ook aan de cv-ketel. Die wordt dezer dagen flink opgeschroefd. Hou daarom de druk goed in de gaten. Het is bovendien verstandig de temperatuur ‘s nachts niet al te ver terug te draaien omdat het opwarmen van de woning extra kracht kost. Hou daarom dezer dagen 17 graden aan in plaats van lagere temperaturen.

* De ANWB draait vandaag overuren vanwege auto’s met startproblemen en vastgevroren handremmen. In het geval van een vastgevroren handrem adviseert de Wegenwacht de motor stationair te laten lopen, waardoor de handrem weer ontdooit.


Voor de koukleumen onder ons: het is nog een paar dagen afzien geblazen. Voor zaterdag wordt een weersomslag verwacht.

Meer over dit onderwerp:
hengelo zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: