Deventer bestaat 1250 jaar - ook in spiritueel opzicht

Pater Wil Boerkamp vraagt met zijn boekje 1250 jaar Deventer en haar geschiedenis met spiritualiteit, aandacht voor de geestelijke rijkdom van Deventer.

Het was de Angelsaksische priester Lebuinus die Deventer 1250 jaar geleden op de kaart zette. En ook de kerkelijke vernieuwingsbeweging Moderne Devotie begon enkele eeuwen later in Deventer. Velen lieten zich inspireren door Lebuinus en Geert Grote. Pater Wil Boerkamp voegt nog Titus Brandsma toe als inspirerende persoonlijkheid. 

Titus Brandsma

De journalist en Karmeliet Titus Brandsma werd vermoord in Dachau in de Tweede Wereldoorlog. Hij komt weliswaar niet uit Deventer, maar al in 1931 nam hij in de Deventer Bergkerk duidelijk stelling tegen het nationaalsocialisme. In Colmschate is een kapel aan hem gewijd.

Mindfulness

Boerkamp is net als Titus Brandma Karmeliet. "Bezinning, daar gaat het om bij de Karmel, bezinning op God." De 74-jarige Boerkamp geeft in zijn boekje praktische tips voor een eenvoudig en aandachtig leven, dat makkelijk vertaald kan worden met Mindfulness: "Maak je los van social media, voeg je naar het ritme van de seizoenen en van dag en nacht en word jezelf bewust van je verlangen naar God." 

Zondagmorgen na het nieuws van 0800 uur in Hoogtij.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Moderne Devotie Lebuinus Verhalen
Deel dit artikel: