Lot Ster van Zwolle 2018 aan zijden draadje: "Kijk twintig keer per dag naar weersvoorspellingen"

Het lot van de wielerwedstrijd De ster van Zwolle hangt aan een zijden draadje. Door het koude weer kan een klein beetje neerslag leiden tot ijzel, wat funest is voor het evenement. Jan van Ommen, de organisator van De ster van Zwolle, houdt de hele dag door nerveus alle weersvoorspellingen in de gaten.

"Zaterdag is het al, hoe dichterbij het komt, hoe zenuwachtiger ik word", aldus Van Ommen. "Ik kijk twintig keer per dag naar de weersverwachtingen op verschillende kanalen. Vervolgens kies ik de beste er uit, daar hou ik dan aan vast".


IJzel
In 1984, 2005 en 2006 kon De Ster van Zwolle niet doorgaan. De reden? Neerslag. Omdat de grond door de lage temperaturen van de afgelopen dagen zo koud is, leidt regen tot ijzel, waardoor er niet meer met volle snelheid gefietst kan worden. Ook sneeuw kan roet in het eten gooien: als de bermen vol liggen met sneeuw, kan het overige verkeer namelijk niet meer door de berm worden geleid.


Legerarts
Van Ommen heeft een legerarts in de arm genomen, een dame uit Zwolle. Zij kan duidelijkheid geven over in hoeverre het fysiek verantwoord is om door de ijzige kou te fietsen. "Voorlopig kan het qua temperatuur nog gewoon doorgaan", vertelt van Ommen.


Of het evenement kan doorgaan, is zaterdagochtend pas definitief bekend. Tot die tijd zit er voor Jan van Ommen niets anders op dan wachten en hopen op een droog weerbeeld. 

Deel dit artikel: