nieuws

Groot tekort aan werknemers zet rem op economische groei Zwolle

Hessenpoort in Zwolle
Hessenpoort in Zwolle © Provincie Overijssel
Ondernemers in de regio Zwolle kampen met een groot tekort aan werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van VNO-NCW en MKB Regio Zwolle. Een derde van de bedrijven in de economische regio Zwolle heeft te weinig personeel ter beschikking.
Het gaat in totaal om 4.500 arbeidskrachten. Er wordt gevreesd dat dit aantal kan oplopen naar 5.500 in 2020. Het niet kunnen invullen van vacatures zorgt bij veel bedrijven voor problemen in de bedrijfsvoering, stellen de onderzoekers. 
De arbeidsmarkt staat voornamelijk onder druk door de beperkte aanwas van jongeren. Ook beschikken maar weinig werknemers over het juiste profiel. De tekorten zijn vooral voelbaar in de sectoren informatie & communicatie, de transport en in de bouw.

Ten onder aan eigen succes

Ondernemers geven bovendien aan dat de groei van hun eigen onderneming het probleem voor een deel heeft veroorzaakt. Ook veranderingen in de vraag door nieuwe technologieën en veranderende werkprocessen zijn oorzaken van de tekorten.
Ondernemers pleiten voor een regionale aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt. De ondernemersverenigingen zijn blij dat er nu gewerkt wordt aan een agenda voor de regio, die moet leiden tot een toekomstgerichte arbeidsmarkt.

Regionaal Ontwikkelingsfonds

Om in te spelen op veranderingen die in bedrijven en organisaties spelen door de technische ontwikkelingen, is een nieuwe aanpak nodig. VNO-NCW en MKB Regio Zwolle pleiten daarom voor de ontwikkeling van een Regionaal Ontwikkelingsfonds. 
Met dit fonds willen de ondernemersorganisaties een impuls geven aan de scholing van werkenden en aan de ontwikkeling van een vernieuwd werkgeverschap. Dit moet aansluiten bij de regionale behoefte. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.