nieuws

App maakt verleden tijd van wachten voor fietsstoplichten in Enschede

Dankzij een speciale app hoeven fietsers in Enschede binnenkort niet meer te wachten voor het stoplicht. De gemeente introduceert namelijk de app SMART, waarmee het drukken op het knopje overbodig gemaakt moet worden.
SMART volgt de locatie van fietsers in de stad. Zodra een fietser een stoplicht nadert, gaat er een signaal uit naar dat stoplicht. Zo weet het stoplicht honderd meter eerder al dat een fietser wil oversteken.
"De app houdt bij wat je doet en meet jouw reisgedrag", vertelt Benjamin Groenewolt, projectmanager fietsstimulering in Enschede. "Als je bij een verkeerslicht aankomt weet de app van welke richting je komt en vraagt zodoende alvast het groene licht aan", vervolgt hij. 

Privacy

Met de app op je telefoon, word je als fietser wel constant gevolgd. "Bij een verkeerslicht gaat een anoniem signaaltje uit", verzekert Groenewolt. "De grote boze overheid ziet niet waar je bent."
Maar, zo zegt Groenewolt, "als je dingen meet, sla je dingen op". "Maar het is aan ons om ervoor te zorgen dat de data niet op straat komt te liggen."

Uitrol begonnen op Kennispark

De uitrol van de SMART-app is begonnen op het Kennispark Twente. Begin november zijn de verkeerslichten op de kruising van de Hengelosestraat en de Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem.
Binnenkort worden alle verkeerslichten langs de Hengelosestraat en de Gronausestraat voorzien van het systeem. Woensdagochtend wordt de app gelanceerd, daarna is SMART beschikbaar voor iedereen die de app installeert.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.