nieuws

Messen over bestemmingsplan luchthaven worden geslepen

Jaarlijks mogen er straks 12 festivals plaatsvinden op het evenemententerrein
Jaarlijks mogen er straks 12 festivals plaatsvinden op het evenemententerrein © RTV Oost
In Enschede worden in aanloop naar het besluit over het bestemmingsplan van de luchthaven en de omgeving de messen geslepen. In een ambtelijke notitie veegt de gemeente Enschede de vloer aan met beweringen van Stichting Lonnekerberg (StiL). De stichting die vreest dat de Lonnekerberg een herrieberg wordt.
"De ambtelijke notitie bevat informatie van het college aan de gemeenteraad", zegt voorzitter Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg. "Op een aantal punten heeft het college formeel gezien gelijk. Maar je moet de notitie heel goed lezen. Het is echt letten op elk woordje."

Karten en crossen

Een voorbeeld: StiL zegt dat er straks gekart en gecrosst mag worden op het evenemententerrein. In de ambtelijke notitie staat dat 'motorcrossen als zelfstandige activiteit niet mogelijk is'. "Dat klopt", zegt Takkenkamp. "De ondernemer (Jan van Eck red.) van het evenemententerrein mag geen circuit aanleggen, maar hij mag wél motorcrosswedstrijden als evenement houden als hij dat wil."

Geluidsoverlast

Nog een voorbeeld: Het Enschedese college en StiL blijven van mening verschillen over de geluidsoverlast. "Ook nu is het weer een kwestie van goed lezen", zegt Takkenkamp. "Het college schrijft dat er een maximum geldt van 50 dB(A) op de grens van de geluidszone. Dat staat volgens hen gelijk aan het lawaai van een rustige woonwijk. Maar deze 50 dB(A) geldt als gemiddelde over een heel etmaal. Als het dus 12 uur heel rustig is geweest, kan er daarna veel lawaai worden gemaakt."

12 maart

Op 12 maart stemt de gemeenteraad van Enschede over de wijziging van het bestemmingsplan. Het gaat om activiteiten op 'De Strip', Oostkamp en het munitiebunkercomplex, aan de zuid- en oostkant van het luchthaventerrein. "Wij staan er nog steeds hetzelfde in", zegt Takkenkamp. "De ontwikkeling van dit gebied is a-moreel. Je plant geen groot evenemententerrein voor grote lawaaimakers midden in een natuurgebied."

Petitie

De petitie 'Lonnekerberg geen herrieberg' van StiL is inmiddels bijna drieduizend keer ondertekend. "Deze petitie bieden we volgende week dinsdag aan." Dan wordt er in commissieverband gesproken over de wijziging van het bestemmingsplan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.