Zeevaartopleiding in Zwolle voorzien van hypermoderne simulatie apparatuur

De Zeevaartopleiding in Zwolle heeft deze week twee nieuwe 'full mission' brugsimulatoren en tien desktop brugsimulatoren op de campus van het Deltion College geïnstalleerd. De nieuwe zeevaartsimulatoren zijn hypermodern en vormen voor de mbo-studenten een belangrijke schakel tussen theorie en het echte varen.

"Het is het neusje van de zalm qua opleidingsmateriaal. De weergave is nog realistischer dan de oude simulatoren en de verschillende bedieningselementen zijn nauwelijks te onderscheiden van de praktijk", laat een medewerker van de Zwolse zeevaart opleiding weten.

Simulatie apparatuur niet van echt te onderscheiden

De full mission simulatoren zijn vrijwel identiek aan de brug van een groot schip. Studenten leren op een nauwelijks van echt te onderscheiden manier manoeuvreren, navigeren en communiceren.

De brugsimulatoren zijn in de afgelopen maanden door het bedrijf Kongsberg Digital uit Noorwegen geplaatst. Studenten krijgen het gevoel letterlijk aan boord te staan. Ze varen bijvoorbeeld met een tanker op een ruige zee of varen de drukke haven van Rotterdam binnen. De software in de simulatoren wordt wereldwijd door de zeevaartbranche gebruikt.

Studenten STC Hanze Maritiem klaar voor toekomst

De zeevaartopleiding STC Hanze Maritiem in Zwolle is een samenwerking tussen de STC Group Rotterdam en het Deltion College. Volgens een medewerker van de opleiding kunnen de toekomstige zeemannen en -vrouwen zich dankzij de hypermoderne simulatieapparatuur optimaal voorbereiden op de toekomst in de scheepvaart.

Nieuwe studenten
Docent Simon Kramer verwacht ook veel nieuwe leerlingen dankzij deze simulator: "We hopen dat leerlingen zien dat hier investeringen gedaan worden in de opleiding. We hebben hier ook net een nieuwe machinekamer en we krijgen hier binnenkort ook een instructieschip. 

Zeeziek

Zeeziek worden kan niet in de simulator: "We kunnen wel slecht weer simuleren. Beginnende leerlingen laat ik altijd windkracht 10 ervaren. We kijken dan of ze het wel zeker weten dat ze op een schip willen werken."

Oefenen

De officiële opening is pas volgende week: "De leerlingen zijn er al wel mee bezig, maar dat is alleen nog om leren om te gaan met de simulator."

Deel dit artikel: