nieuws

Almelo trekt zich terug uit 'Agenda voor Twente'

Gemeenteraad van Almelo in vergadering
Gemeenteraad van Almelo in vergadering © RTV Oost
De kogel is door de kerk. De gemeenteraad van Almelo heeft besloten uit de zogenoemde 'Agenda voor Twente' te stappen. Daarmee lijkt de 'Agenda voor Twente' definitief te mislukken.
In Almelo bleek het struikelpunt de bijdrage van 7,50 euro per inwoner. Aanvankelijk wilde Almelo die jaarlijkse totale bijdrage van 550.000 euro bekostigen door de aandelen van afvalverwerker Twence te verkopen. Maar het lukte niet hierover overeenstemming te bereiken met de andere Twentse gemeenten.

Geen budget

B&W van Almelo hebben de raad daarom voorgesteld om niet in te stemmen met de voorgenomen verhoging van het lidmaatschapsgeld. B&W schrijven in dat voorstel dat “in de begroting van 2018 geen budget beschikbaar is voor een bijdrage aan de Agenda voor Twente.” De Almelose raad ging daar uitendelijk in mee.

Stevige discussies

Tijdens het debat over het raadsvoorstel werd soms fel gediscussieerd tussen partijen. Raadsbreed lijkt er weinig vertrouwen in een goede samenwerking tussen de gemeenten. Een grote meerderheid gaf steun aan het voorstel van het college.

Anderen zijn teleurgesteld over de kansen die Almelo met dit besluit zal mislopen. Bert Hummels van Leefbaar Amelo vindt het "jammer dat we van volgend regiolid naar wegloper gedegradeerd zijn".
Dat vindt ook Almelo Centraal-raadslid Israa Abdullatif. "Als we willen, dan vinden we dat geld en gaan we door." Maar zover is het dus niet gekomen.

Gezamenlijk investeringsprogramma

Eerder al liet de gemeente Rijssen-Holten het afweten en ook Hellendoorn heeft aangegeven alleen verder te willen als álle gemeenten meedoen. De 'Agenda voor Twente' zou een gezamenlijk investeringsprogramma moeten zijn, voor onder meer de economische versterking van de veertien gemeenten in deze regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.