Taakstraf voor militair uit Kallenkote na schietincident waarbij collega gewond raakte

Een 33-jarige militair uit Kallenkote is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur, voor het opzettelijk niet opvolgen van een dienstvoorschrift. Daardoor werd in februari 2017 in Afghanistan ongewild een schot gelost met een wapen, waardoor een andere militair gewond raakte.

De militair is instructeur voor het wapen waarmee het schot werd gelost, een Glock 17. De man wist dat wanneer hij met het wapen aan de slag ging, hij de veiligheidsvoorschriften diende na te leven. Zond die veiligheidsmaatregelen te treffen trok de man op de bewuste dag de slede naar achteren en haalde vervolgens de trekker over.

'Kende gevaren als geen ander'

Volgens de rechtbank waren dat bewuste feitelijke handelingen van de man. Daarmee aanvaardde hij naar het oordeel van de rechtbank bewust de aanmerkelijke kans dat hij het dienstvoorschrift niet zou naleven. Juist omdat hij instructeur is, wist hij als geen ander van de gevaren die het gebruik van vuurwapens kunnen veroorzaken. 

"Bovendien wist hij dat hij altijd de veiligheidsmaatregelen, zeker wanneer hij in het legeringsgebouw verblijft, strikt moet naleven. Door zijn handelen was er sprake van levensgevaar voor het slachtoffer; hij had namelijk ook dodelijk kunnen worden getroffen."

Voorbeeldig militair

Het slachtoffer raakte gewond aan zijn bovenarm; de kogel ging recht door de arm. Na meerdere operaties is het slachtoffer inmiddels bijna volledig hersteld. Het slachtoffer neemt het de man niet kwalijk dat het incident is gebeurd. 

"Het staat wat de militaire kamer betreft niet ter discussie dat de man een voorbeeldig militair is die zijn werk serieus neemt. Er zijn naar hem ook geen rechtspositionele maatregelen getroffen. Dat het slachtoffer is geraakt door een kogelpunt heeft de man ook nooit gewild."

Meer over dit onderwerp:
Kallenkote Kop van Overijssel defensie Nieuws
Deel dit artikel: