nieuws

Zus van slachtoffer in voogdijmoord: "Ex zit achter moord"

Advocaat
Advocaat © iStock
"De toekomst van Mustafa is hem ontnomen. Alleen omdat hij bij zijn dochtertje wilde zijn." Dat zei de zus van de in 2014 doodgestoken Mustafa Kanat vandaag in de hoger beroepszaak van de zogenoemde Voogdijmoord.
De zus was getuige van de steekpartij bij de flat aan de Enschedese Fazantstraat, waarbij Mustafa het leven liet. "Ik heb hem zien sterven. Die blik in zijn ogen, die zal ik nooit vergeten."

Hoger beroep

Voor het ombrengen van Mustafa zijn door de rechtbank Almelo twee mannen veroordeeld tot 11 jaar cel, Mike M en Glen Q. De ex van Mustafa, Ellen G., werd vrijgesproken, terwijl zij volgens het OM het brein was. Ook Ellen’s moeder, waar de drie andere verdachten in huis zaten, werd vrijgesproken. Vandaag is het hoger beroep begonnen.

Motief

Het motief voor het ombrengen van Mustafa zou schuilen in een conflict over de voogdij van Elyssa, het dochtertje van Ellen en Mustafa. Van de rechter moest Ellen weer verhuizen van Bergen op Zoom naar Enschede, zodat Mustafa zijn dochtertje vaker zou kunnen zien. Ellen was daar boos over en zou hebben gezegd: "Ik wou maar dat Mustafa dood was."
Ellen’s nieuwe vriend, Mike, is vervolgens met 'ouwe bekende' Glen Q naar Enschede getogen, zegt Justitie. Daar hebben ze Mustafa doodgestoken met twee messen. Twee dagen ervoor zou Mike al met Ellen richting Enschede zijn gereden om te kijken waar Mustafa woonde. Uit navigatiegegevens is duidelijk geworden dat ze langzaam langs de flat aan de Fazantstraat zijn gereden.

DNA

Glen Q. deed vandaag voor het eerst echt zijn mond open. Hij zegt nooit in Enschede te zijn geweest. Echter, tegen hem is er wel bewijs. Zo zat zijn DNA op gevonden kleding en is hij herkend door de zus van Mustafa.
De hoger beroepszaak tegen Ellen werd vandaag uitgesteld. Justitie had pas vorige week een wijziging aangebracht in de feiten waar Ellen van wordt verdacht. Naast het voorbereiden van de moord op Mustafa, draait het ook om uitlokking zegt Justitie. De advocaat van Ellen vroeg vervolgens om de rechtszaak aan te houden, omdat hij zich niet op die verdachtmaking had voorbereid. Hij wil daar meer getuigen voor horen. 
Het dochtertje Elyssa verblijft in een pleeggezin. Ellen heeft inmiddels weer een nieuwe relatie en is zwanger. "Het doet ons heel erg pijn dat zij nog vrij rondloopt", zegt Mustafa’s zus, daarmee doelend op Ellen. Volgens de familie zit zij achter de moord.
Morgen gaat de zitting verder in het Gerechtshof Arnhem. De stafeisen worden later bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.