nieuws

Hoger beroep 'voogdijmoord' Enschede gaat dit najaar verder

De hogerberoepszaak in de zogenoemde Enschedese Voogdijmoord gaat pas dit najaar verder. Dat heeft het Gerechtshof vanmiddag besloten.
De voogdijmoord gaat over het ombrengen van Musfata Kanat. Dat gebeurde eind september 2014 aan de Fazantstraat in Enschede. Reden voor uitstel van de zaak is dat Justitie de ex van Mustafa, Ellen, niet alleen verdenkt van het voorbereiden van moord, maar ook van uitlokking.

Extra getuigen

Met die extra verdachtmaking kwam Justitie pas vorige week op de proppen. De advocaat van Ellen wil nu nieuwe getuigen horen. Daar gaat veel tijd inzitten. 
Ellen is niet de enige verdachte. De Belgen Glen Q. en Mike M. worden ervan verdacht Mustafa daadwerkelijk gestoken te hebben. Ook de moeder van Ellen zat in het complot, denkt Justitie. Omdat iedereen nu wil wachten op eventuele nieuwe verklaringen van getuigen, is de zaak uitgesteld.

Medeplichtigheid

De Belgen werden vorig jaar door de Almelose rechtbank tot 11 jaar cel veroordeeld. Ellen werd toen vrijgesproken omdat medeplichtigheid niet kon worden bewezen. Tegen haar was ook 15 jaar cel geëist. Ook de oma (60) werd vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.
Ellen G. en Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje Elyssa. Vlak voor de moord besloot een rechter dat Ellen naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.
Ellen, die inmiddels in Bergen op Zoom op een geheim adres woont en een relatie had met de Belg Mike M., was daar boos over en zei dat ze wilde dat Mustafa dood was.

Langs de flat

Samen met Mike reed ze de woensdag voor de moord naar Enschede. Ze zegt dat ze een nieuw huis ging zoeken. Maar Justitie denkt dat het anders zit. "Ze reden langzaam langs de flat van Mustafa. Daar stond toen geen woning te huur." Mogelijk werd Mike getoond waar Mustafa woonde, want een paar dagen later ging hij er volgens Justitie weer heen.
Ditmaal met 'oude bekende;  Glen. Mustafa werd met twee messen neergestoken. Glen ontkent betrokkenheid: "Ik ben nooit in Enschede geweest." Tegen Glen is wel bewijs. Zo is zijn DNA op kleding gevonden en is hij herkend door getuigen. Glen verklaart zijn DNA op kleding door een verkleedpartij bij Ellen thuis. "Ze vonden mijn kleding vies. Ik heb toen wat kleren gepast, maar die pasten niet."

Advocaat boos over uitstel

De advocaat van Glen is boos dat de zaak is uitgesteld. "Ik zou graag willen dat de zaak van mijn cliënt nu wordt behandeld. Hij zit naar onze mening al 3,5 jaar onschuldig vast. En anders wil ik graag dat hij voorlopig op vrije voeten komt."
De zus van Mustafa was getuige van de steekpartij. "Ik heb Mustafa zien sterven. Die blik in zijn ogen, die zal ik nooit vergeten." De familie weet zeker dat Ellen 'achter de moord zit'. "Het is verschrikkelijk dat zij nog rondloopt."
Het dochtertje Elyssa verblijft in een pleeggezin. Ellen heeft inmiddels weer een nieuwe relatie en is opnieuw zwanger.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.