Universiteit Twente start technische opleiding in Amsterdam

De Universiteit Twente (UT) wil volgend collegejaar, samen met de Vrije Universiteit (VU) een engineeringopleiding beginnen in Amsterdam. De universiteiten willen met het aanbieden van een technische bachelor in de hoofdstad meer jongeren interesseren in techniek.

Uit onderzoek is gebleken dat in Noord-Holland veel jongeren met interesse voor een technische opleiding toch voor een andere studie kiezen, omdat er in de regio geen aanbod is. De opleiding moet gebruik maken van innovatieve onderwijsvormen om het huidige engineeringsaanbod in Nederland aan te vullen.


Tekort technisch personeel
Beide universiteiten werken samen om tegemoet te komen aan het enorme tekort aan hooggekwalificeerd technisch geschoold personeel in Nederland. Onderzoek wijst uit dat in Noord-Holland de helft minder scholieren kiest voor een technische opleiding dan in regio's met een technische universiteit, terwijl een even groot percentagescholieren het VWO verlaat met een technisch profiel.

De nieuwe opleiding biedt studenten de kans om na de bachelor te kiezen voor een uitgebreid palet aan technische masteropleidingen. In Twente gaat het op engineering-wetenschappen, in Amsterdam om science-wetenschappen.


De driejarige opleiding combineert de kennis van beide universiteiten vanuit de overtuiging dat de combinatie van een technische universiteit en een brede universiteit nodig is om antwoorden te vinden op de vraagstukken van de samenleving.

Lessen in beide steden
Het onderwijs wordt door zowel docenten van de UT als van de VU verzorgd. Zo maken studenten tijdens de opleiding kennis met de onderzoeksterktes en de innovatieve regio’s van beide universiteiten. De studenten zullen daarom ook met enige regelmaat op de campus van de UT in Enschede te vinden zijn.

Omdat de VU geen accreditatie heeft voor technische opleidingen worden studenten bij de Universiteit Twente ingeschreven. Over de precieze vorm en inhoud van de opleiding zijn VU en UT nog met verschillende partijen in gesprek over de wijze waarop zij inhoudelijk op dit initiatief zouden kunnen aansluiten.

De plannen worden de komende tijd uitgewerkt en naar verwachting voor de zomer gepresenteerd.

Meer over dit onderwerp:
Universiteit Twente Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: