nieuws

Zwolse linkse partijen willen een betere aanpak schuldhulpverlening

Tienpuntenplan om schulden Zwollenaren aan te pakken
Tienpuntenplan om schulden Zwollenaren aan te pakken © Pixabay
Er moet in Zwolle een jaarlijkse schuldenmonitor komen. Dat zeggen de Zwolse afdelingen van de PvdA, de SP en GroenLinks. De drie partijen willen met een zelf opgesteld tienpuntenplan zoveel mogelijk Zwollenaren uit de schulden houden of schuldvrij maken.
Het initiatief is een reactie op het landelijk manifest Schuldvrij. In Zwolle willen de drie partijen echter verder gaan. 
Zo moet er naast de jaarlijkse schuldenmonitor een andere manier komen om mensen met schulden vanuit vertrouwen als samenwerkingspartner te benaderen vinden de drie. Daarnaast mogen zzp'ers en mensen die geen inkomen of uitkering worden uitgesloten van schuldhulpverlening.
Ook moet er meer worden gedaan om mensen uit de schulden te houden. Budgetvoorlichting op alle Zwolse scholen past daar goed bij, stellen PvdA, GL en de SP.
Ook willen de partijen met het tienpuntenplan dat er eens kritisch naar de schuldhulpverleners wordt gekeken. Ze willen dat uitsluitend wordt samengewerkt met betrouwbare organisaties en dat de gemeente Zwolle nauwer samenwerkt met postorderbedrijven en energiebedrijven om schulden te ontdekken en op te lossen. 
Uit in 2016 gedaan onderzoek van de Rekenkamercommissie naar de Schuldhulpverlening in Zwolle blijkt dat er op dat moment 1.153 mensen met schulden waren op het gebied van huishoudelijke lasten en 485 mensen met schulden door leningen, financieringen en roodstand.
Dat onderzoek toonde ook aan dat de gemeentelijke lasten slechts een klein deel van de schulden vormden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.