Verbijstering over sloopplan Zandwijk in Vriezenveen

De erfgoedvereniging Heemschut en stichting Het Cuypersgenootschap hebben met verbijstering gereageerd op het plan om Zandwijk in Vriezenveen te slopen. De eigenaar van het pand is van plan om het gemeentelijk monument af te breken.

Eigenaar Nijhof-Wassink wil appartementen en winkels bouwen op de plek van Zandwijk, dat tot 2015 door het leven ging als zalencentrum. Toen verkocht de familie Winkel-Zandwijk het gebouw na 120 jaar aan de familie Nijhof-Wassink uit Wierden.

"Beeldbepalend gebouw"

Heemschut en Het Cuypersgenootschap stellen dat het gaat om een beeldbepalend gebouw voor Vriezenveen. Het gebouw staat bovendien op de gemeentelijke monumentenlijst. "Bij Nijhof-Wassink lijkt echter weinig gevoel te bestaan voor het cultuurhistorische belang van dit pand", schrijven de verenigingen. 

De huidige eigenaren willen het pand slopen, omdat het zich in slechte staat bevindt. In een brief aan de gemeente Twenterand roepen de verenigingen op om niet in te stemmen met de sloop van het gebouw. 

Renovatie

In plaats daarvan moet de gemeente volgens Heemschut overgaan tot renovatie en eventueel een herbestemmingsonderzoek voor het pand. 

"Mocht de gemeente Twenterand het gebouw willen afvoeren van de gemeentelijke monumentenlijst, dan zullen Heemschut en het Cuypersgenootschap tegen dit besluit in bezwaar gaan", schrijven de verenigingen.

Meer over dit onderwerp:
Vriezenveen Monument Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: