nieuws

Overijssel wil nationale toerisme top: toeristen beter spreiden over het land

Overijssel pleit voor een nationale toerisme top, waarin het Rijk, de provincies en de toeristische sector bekijken hoe de groeiende stroom van binnen- en buitenlandse toeristen beter gespreid kan worden over de verschillende toeristische regio's in Nederland.
Het groeiend aantal bezoekers veroorzaakt nu problemen in de Randstad. Om die reden wil de Tweede Kamer een betere spreiding van de toeristen. Overijssel wil graag meepraten over oplossingen.
Uit onderzoek van het World Travel & Toerism Council (WTTC) uit 2017 blijkt dat de enorme groei van het aantal toeristen ook negatieve gevolgen heeft. In Amsterdam wordt de toegenomen drukte zichtbaar door vervreemding in de eigen stad, overbelasting van de publieke ruimte en grote wachtrijen bij toeristische bezienswaardigheden.

Nationale top

Jaarlijks bezoeken ruim 38 miljoen toeristen ons land. Gezamenlijk spenderen zij ruim 75 miljard euro. Toeristen brengen dus veel geld in het laatje. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vindt het belangrijk dat meer regio's meeprofiteren en dat Randstad wordt ontlast.
Overijssel ontvangt graag extra toeristen. "Maar dan niet vanuit de gedachte dat de Randstad volloopt, maar meer vanuit de kracht van onze eigen toeristische trekpleisters", zegt gedeputeerde Eddy van Hijum.
"Het verleggen van de toeristenstroom vanuit Amsterdam is niet het goede recept. Wat ons betreft moet de landelijke discussie gaan over het optimaal benutten van de kwaliteit en kracht van de afzonderlijke toeristische regio's elders in het land."
Overijssel heeft de toeristen voldoende te bieden vindt Van Hijum. "Geweldige natuurgebieden, waaronder twee Nationale Parken, prachtige Hanzesteden en bijzondere kastelen en buitenplaatsen.

Overijssel denkt mee

Het Rijk moet weten dat de provincie wil meedenken aan een oplossing voor de grote toeristenstroom in de Randstad maar dan wel vanuit de kracht van het eigen gebied", herhaalt Van Hijum. 
"We verwachten dat het Rijk ook investeert in betere promotie en ontsluiting van onze eigen toeristische trekpleisters. Op die manier kan een betere landelijke spreiding  bereikt worden."
De gedeputeerde pleit voor een toeristische top op nationaal niveau. "Een overleg waarin Rijk, provincies en ondernemers uit de toeristische sector overleggen hoe de spreiding van toeristen over heel Nederland beter geregeld kan worden."

Debat Tweede Kamer

Tot aan 2030 neemt het aantal toeristen met zeven miljoen bezoekers toe. "Overijssel wil zo'n nationale toerisme top graag organiseren", zegt Van Hijum. Hij nodigt het Rijk uit om de handschoen op te pakken. Morgen is er een debat over de kwestie in de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.