nieuws

Amateurs uit Hertme maken professionele oorlogsfilm

Drie jaar hebben ze er over gedaan: Jan Kolner en zijn kameraden uit Hertme. Een film over de oorlogsjaren in hun dorp. De film draagt de titel 'Nooit Verteld' en gaat 11 mei in première.
"We zijn nu in de afrondende fase", zegt Kolner. "De afgelopen maanden heb ik aan één stuk door in de editruimte gezeten. Ik begon 's ochtends vroeg en ging door tot soms 's avonds 22 uur. 

Nooit Verteld

De filmdocumentaire verhaalt over het commando van de V1 in de Hertmese pastorie, het schijnvliegveld Dulder op de grens van Hertme met Saasveld, een Joodse onderduiker uit Rotterdam die ondergedoken zat op een boerderij in Saasveld, evacués tijdens de Hongerwinter 1944-1945, wapendroppings, wapenvervoer door de leden van de Hertmese verzetsgroep en meer. Nog in leven zijnde hoogbejaarde Hertmenaren vertellen hun verhaal, hun 'Nooit Vertelde' verhaal.
Jan Kolner bezig met de laatste opnames
Kolner heeft met zijn team verschillende gebeurtenissen nagespeeld. Zeventig acteurs, professionals en gevorderde amateurs uit heel Twente en daarbuiten spelen mee. Dat alles in originele kleding en met originele voertuigen uit die tijd. De scenes zijn opgenomen op historische locaties in Hertme, Borne, Saasveld, Albergen en Vasse.

Emoties

"Tijdens de montage van de beelden word ik soms wel emotioneel hoor", zegt Kolner. "Als ik de beelden van een Joods jongetje terugkijk bijvoorbeeld." Ook bij parttime regisseur Hans Mulder springen de tranen in de ogen. "Het is zo'n lang proces geweest en als je dan ziet dat alles nu op z'n plek valt, is dat fantástisch."
Kolner legt de laatste hand aan de montage
"Foto en film zijn m'n hobby", aldus Kolner. "Maar om nou direct op de voorgrond te treden als een soort Spielberg, nee dat is niks voor mij. Wel neem ik soms de telefoon op, als het bekenden zijn, als filmmaker Haanstra, haha."
De film 'Nooit Verteld' gaat op 11 mei in première in Jachtlust in Hertme. Verder is de film te zien op 12, 16, 17, 23 en 24 mei.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.