Wethouder Kolkman: 'In mei kunnen iedere zondag de winkels open in Deventer"

Wethouder Kolkman verwacht dat vanaf mei iedere zondag koopzondag is in Deventer. Die uitspraak deed hij na afloop van de raadsvergadering in Deventer woensdagavond. De gemeenteraad heeft met 28 van 33 ingestemd dat detailhandel 52 zondagen per jaar open mag zijn.

Ratjetoe

Op dit moment is de verdeling van koopzondagen in Deventer een ratjetoe. In de binnenstad gelden andere regels en dagen dan in de wijken eromheen. Alleen op de koopzondagen in de decemberperiode zijn echt alle winkels in de hele stad open. D66 en de VVD in Deventer wilden dat het voortaan iedere zondag koopzondag is en dienden een motie in.

Meerderheid

Het leek fel bevochten maar eigenlijk was vooraf al duidelijk dat de openstelling geen moeilijke motie zou zijn. De raad stemde met overgrote meerderheid voor. Tegenstanders zijn in de stad te vinden onder de kleinere zelfstandige winkeliers. Die runnen de winkel vaak alleen en zien met de uitbreiding van het aantal koopzondagen de wekelijkse dag rust verdwijnen.

Broodnodige ontspanning

Bert Bosman van Musicshop Disc aan de Korte Smedenstraat heeft niet de behoefte om 52 zondagen in het jaar in zijn winkel te zijn. "Ik ben een zzp-er en ik gebruik die vrije zondag nu voor de broodnodige ontspanning. Een keer op stap met m'n vriendin, een dagje naar m'n clubje in het stadion, dat soort dingen."

Bosman hoopt niet dat de gemeenteraad de koopzondag verplicht gaat stellen. "Laat de ondernemers dat zelf beslissen. Er zijn er die iedere dag open zullen zijn maar niet iedereen heeft de behoefte."

Deel dit artikel: