nieuws

CDA wil binnen drie jaar daling van ammoniak in Overijsselse natuurgebieden zien

Het CDA in Overijssel raakt nog niet in paniek van de uitspraken van deskundigen over falend ammoniakbeleid. Wel wil de partij dat binnen drie jaar de uitstoot van ammoniak in Overijssel daalt.
CDA-Statenlid Marco van der Vegte reageert op de uitspraken van hoogleraar Jan Willem Erisman en onderzoeker Roland Bobbink, beiden experts op het gebied van ammoniak en stikstof. De wetenschappers vinden dat de uitstoot van ammoniak door de landbouw sneller en beter moet worden aangepakt.
Van der Vegte vindt de uitspraken niet dusdanig alarmerend dat het hele beleid moet worden omgegooid. “Al bijna drie jaar loopt er een groot landelijk programma (Programmatische Aanpak Stikstof) om het ammoniakprobleem op te lossen. Er zijn heel veel deskundige mensen mee bezig en als het nodig is, dan wordt het beleid aangepast.”

Te vroeg voor conclusies

Ook vindt hij het te vroeg voor stevige conclusies. “Het klopt inderdaad dat de hoeveelheid ammoniak in natuurgebieden nog niet afneemt, maar ik verwacht wel dat dit binnenkort gaat gebeuren. Vorig jaar zijn in Nederland 160 duizend koeien geslacht, tien procent van de veestapel. Dat ga je straks in de cijfers terugzien.”
“Bovendien komen er nog nieuwe maatregelen aan”, vervolgt Van der Vegte. “Zo is dit het laatste jaar dat je als boer met de sleepvoet mag rijden.” De sleepvoet is een apparaat dat de mest gelijkmatig over het land verspreidt. “Het verbod gaat ook weer verdere ammoniakreductie opleveren.”
Toch wil ook de CDA-politicus uiteindelijk harde cijfers. “Persoonlijk wil ik uiterlijk voor 2021 een daling zien van de uitstoot van ammoniak in Overijsselse natuurgebieden.”

Reacties andere partijen

De Partij van de Arbeid reageerde al eerder vandaag op de uitspraken van de wetenschappers. Die partij vraagt de provincie woensdag om opheldering tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Ook de grootste oppositiepartij SP heeft kritische vragen aangekondigd.
Wybren Bakker van D66 vindt het net als het CDA te vroeg voor een koerswijziging. Wel wil Bakker dat er meer wordt gedaan om het mestprobleem op te lossen. “Ammoniak ontstaat door mest en urine te mengen. Met innovatieve oplossingen moeten we dat proberen te voorkomen. Mest is nu een afvalproduct, maar dat moet weer een waardevolle grondstof worden.”
Een opvallende reactie komt van de PVV. Die partij vindt juist dat er teveel geld wordt uitgetrokken om de uitstoot van ammoniak te beperken. PVV-Statenlid Jeanet Nijhof: “Laat de boeren met rust en steek juist nog meer geld in het onderhoud van natuurgebieden. Ik moet ook regelmatig schoffelen om mijn tuin netjes te houden. Hetzelfde gaat op voor natuurgebieden.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.