KNVB: 'Onderzoek wangedrag Eagles-supporters gaat mogelijk weken duren'

Het gaat mogelijk weken duren tot duidelijk is hoe zwaar de straf voor Go Ahead Eagles uitpakt naar aanleiding van ongeregeldheden met supporters na afloop van de wedstrijd tegen De Graafschap afgelopen zondag in stadion De Adelaarshorst in Deventer.   Â

De aanklager betaald voetbal neemt bij supportersrellen in de regel ruim de tijd om de zaak te onderzoeken. "Het is niet een rode kaart waarbij al op dinsdag beslist kan worden over de schorsing van een voetballer. In dit geval gaat het om ongeregeldheden met vuurwerk en supporters op het veld waarbij twee clubs betrokken zijn. Dat vraagt om een zorgvuldig onderzoek", licht KNVB-woordvoerder Daan Schippers toe.

Vuurwerk en supporters op het veld

Bij aanvang van de wedstrijd Go Ahead Eagles-De Graafschap werd in vak 19 door supporters van de thuisclub vuurwerk afgestoken. Ook werd vuurwerk op het veld gegooid. Dat leidde tot het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd. Na afloop renden vijf supporters van GA Eagles het veld op om spelers van De Graafschap aan te vallen. De fans voelden zich uitgedaagd door spelers van De Graafschap die de 0-4 overwinning op Go Ahead Eagles met een feestje voor het uitvak vierden. Het uitvak grenst aan vak 19 waar zich de rellende fans van de Eagles ophielden.

Hoewel er een enkele klap en trap werd uitgedeeld wisten stewards en politiemensen in burger een massale vechtpartij op het veld te voorkomen. In totaal werden negen hooligans aangehouden.

Verklaringen pas morgen in Zeist

Dat de KNVB de rellen zwaar opneemt werd deze week meteen duidelijk. Zowel Go Ahead Eagles als De Graafschap krijgen van de KNVB meer tijd dan gebruikelijk om met een uitgebreide rapportage over de ongeregeldheden te komen. De KNVB verwacht de verklaringen van beide clubs pas morgen op het bureau in Zeist. 

Het ligt in de verwachting dat de aanklager betaald voetbal ruim de tijd neemt in het vooronderzoek naar de ongeregeldheden. Dat kan enige weken in beslag nemen, aldus Schippers. Daarna zal de aanklager met een strafvoorstel komen.

Voorwaardelijke straf ligt er nog

In de strafbepaling zal worden meegenomen dat er nog een voorwaardelijke straf ligt voor Go Ahead. De club uit Deventer moet na eerdere supportersrellen en gooien met vuurwerk in thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle en Heracles vorig jaar rekening houden met een boete die kan oplopen van tien tot twintigduizend euro en het spelen van een thuiswedstrijd zonder publiek. Als het meevalt blijft de straf beperkt tot een boete en de uitvoering van de voorwaardelijke straf, waarbij in een of meerdere thuiswedstrijden geen publiek in vak 19 en op de B-side wordt toegestaan. In deze stadionvakken van De Adelaarshorst houdt zich de meest fanatieke aanhang van de thuisclub op.      

   

Deel dit artikel: