nieuws

'Nieuwe generatie' organiseert internationale vrouwendag Zwolle

Internationale vrouwendag in Assendorp, Zwolle
Internationale vrouwendag in Assendorp, Zwolle © Hartlief
Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag waarin vrouwenrechten en gelijkheid centraal staat. Op meerdere plekken in de provincie worden evenementen gehouden, waaronder Zwolle.
Carlijn Hartlief (29) organiseert voor de eerste keer Internationale Vrouwendag Assendorp, een van de vier evenementen in de provinciehoofdstad.
"Eerder werden de evenementen rond vrouwendag georganiseerd door het Zwols Vrouwenplatform. Maar omdat zij merkten dat de verjonging uit bleef hebben ze het over een andere boeg gegooid: er zijn allerlei mensen aangeschreven of zij een wijkeditie willen organiseren. Daar ben ik een van."
"Ik was eigenlijk helemaal niet met Vrouwendag bezig. Maar ik vond het een leuk project. En dat terwijl ik me helemaal niet als feminist identificeer."
"Toen ik me erin ging verdiepen kwam ik eigenlijk heel veel dingen tegen waarin mannen en vrouwen niet gelijkwaardig aan elkaar zijn. Dat is ook de insteek die in heb gekozen voor Vrouwendag: bewustwording en het gesprek met elkaar aangaan. Ik probeer daarmee mijn generatie aan te spreken."

Expositie en panelgesprekken

Om Zwollenaren te laten nadenken over het onderwerp is er ook een expositie te zien. De uitvoering was vrij, als het maar de vraag 'wat is gelijkheid' beantwoordt. Hartlief: "Dat vonden veel mensen moeilijk. Wel ben ik nu al tevreden, juist daardoor. Er is bewustzijn gecreëerd."
Ook zijn er drie panelgesprekken: over werk en ondernemen, opleiding en educatie en politiek. "Allemaal aspecten waar je als vrouw mee te maken hebt en mij persoonlijk ook aanspreken."
Voor het panel over politiek komen de hoogst genoteerde vrouwen van de Zwolse politiek langs. Aan de hand van stellingen wordt gediscussieerd. Tussen de vrouwen onderling, maar ook met het publiek. Twee onderwerpen waar de aanwezigen zich over mogen buigen: 'De volgende burgemeester moet vrouw zijn' en 'Internationale Vrouwendag moet worden afgeschaft'.

Volgend jaar?

"Het moet nog plaatsvinden, maar er staan nu al heel veel mensen te trappelen voor volgend jaar", vertelt Hartlief. "Dit jaar zit er zo'n drie maanden voorbereiding in."
"Kun je nagaan wat je kunt behandelen als je een volledig jaar hebt om voor te bereiden. Dan kun je nog actueler zijn. Denk aan de #MeToo-discussie en de recente ophef rond de SuitSuppy-reclame. Genoeg plannen dus."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.