Provincie Overijssel op zoek naar 'energieke Commissaris met groot hart'

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft vanmiddag de profielschets voor de nieuwe Overijsselse Commissaris van de Koning in ontvangst genomen. Ze was daarvoor naar het provinciehuis in Zwolle gekomen.

In de profielschets staat wat voor type bestuurder de provincie Overijssel zoekt. Martin Reesink, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de zoektocht leidt, zegt vooral op zoek te zijn naar een 'energieke Commissaris van de Koning' (CdK).


Er zijn meer kenmerken waar de nieuwe CdK aan moet voldoen. Zo moet hij of zij een groot hart hebben voor de samenleving en een boegbeeld zijn. "Het moet een persoonlijkheid zijn", aldus Reesink.

Dit keer mochten ook inwoners van Overijssel hun mening geven over de inhoud van de profielschets. 1600 inwoners reageerden op de oproep. Veel inwoners willen een CdK die Overijssel klaar maakt voor de toekomst en een duidelijke visie heeft op thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering.


Minister Ollongren gaf in haar reactie aan het leuk te vinden om in Overijssel te zijn. Het is voor haar de eerste keer dat ze betrokken is bij de zoektocht naar een nieuwe CdK. Ze gaf ook aan dat Overijssel de lat hoog legt, maar volgens haar is dat ook goed omdat het om een belangrijke functie gaat. 

Ank Bijleveld

De nieuwe Commissaris van de Koning volgt Ank Bijleveld op die eind oktober vorig jaar afscheid nam. Ze werd minister van Defensie. Boele Staal is op dit moment waarnemend Commissaris van de Koning.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Commissaris van de Koning Nieuws
Deel dit artikel: