Koe Emma 71 uit Wesepe gehuldigd als onbetwist paradepaardje

Een opmerkelijke huldiging vanmiddag bij boer Kerkmeijer in Wesepe. Daar werd Emma 71 gehuldigd tot MRIJ-koe van het jaar.

MRIJ staat voor Maas-Rijn-IJssel, een zeldzame koe die z’n naam heeft te danken aan het gebied waar dit rundveeras ooit werd gefokt. Volgens Esther Dijkema van CRV, een internationale organisatie voor verbetering van runderen, gaat het om een voor ons land zeldzaam ras. De MRIJ-koe springt vooral in het oog omdat het overwegend wit is met een beperkt aantal rode vlekken.


Kwaliteitsmelk
CRV hield vandaag in Wesepe een zogenoemde MRIJ-dag, waarbij voor veehouders in Overijssel de specifieke kenmerken van dit ras nader onder de aandacht werden gebracht. Zo staan de MRIJ-koeien bekend om hun kwalitatief goede melk.

Paradepaardje
De familie Kerkmeijer uit Wesepe is gespecialiseerd in de MRIJ-runderen en heeft een veestapel van een kleine honderd koeien. Daarvan geldt Emma 71 als het absolute paradepaardje en werd om die reden vanmiddag uitgebreid gehuldigd.

Volgens de jury bleek Emma 71 niet alleen goed voor een uitzonderlijke kwaliteit melk, maar heeft ze binnen een jaar tijd ook nog eens drie keer nakomelingen op de wereld gezet.

Meer over dit onderwerp:
Wesepe Deventer Salland Nieuws
Deel dit artikel: