nieuws

Staphorsters willen graag meehelpen in de stembureaus bij de raadsverkiezingen

Je stem uitbrengen, het lijkt simpel, als kiezer hoef je alleen een hokje rood te kleuren, Maar achter de schermen moet alles goed geregeld zijn. Daarom moeten stembureaumedewerkers verplicht een cursus te volgen. In Staphorst is er veel belangstelling voor de cursus.
Meehelpen in een stembureau tijdens de verkiezingen mag niet zomaar. Iedereen die zich meldt wordt uitgebreid gescreend en moet verplicht een cursus volgen. In de 9 stembureaus in Staphorst zijn zo'n 70 vrijwilligers nodig. De gemeente kreeg maar liefst 150 aanmeldingen.

Snel en nauwkeurig

Tijdens de cursus leren de medewerkers onder meer hoe ze de identiteit van mensen kunnen controleren, en hoe ze zo nauwkeurig mogelijk te werk kunnen gaan. Als de stembureaus sluiten moeten de stemmen zo snel mogelijk geteld worden, maar ook zonder fouten.
In sommige gemeenten worden er uitzendkrachten ingehuurd om te helpen op het stembureau of met het stemmen tellen. In Staphorst doen mensen graag vrijwilligerswerk voor de gemeente.

Mentaliteit

Volgens burgemeester Theo Segers zegt dit is iets over de mentaliteit van de Staphorsters. Ze voelen zich betrokken bij de gemeente en nemen hun verantwoordelijkheid. "De vrijwilligerskracht is groot, men zet de schouders er graag onder. Een beetje Rotterdam, niet praten maar doen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.