nieuws

Investering in sluis in Afsluitdijk moet economische kansen bieden voor Overijssel

Afsluitdijk
Afsluitdijk © ANP
Het CDA in Overijssel wil dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geld investeert om de Kornwerderzandsluis op de Afsluitdijk te verbreden. Op deze manier zouden grotere schepen de sluis kunnen passeren, wat economische kansen biedt voor Overijssel.
Het ministerie kreeg recent een meevaller van 81 miljoen euro bij het aanbesteden van het werk aan de Afsluitdijk. Van dat geld moet de investering komen, zo stelt het CDA. In een motie wordt Gedeputeerde Staten opgedragen om bij het ministerie te pleiten voor verbreding van de sluis. 

Negen meter breder

De sluis is op dit moment veertien meter breed. Dat moet - als het aan het CDA ligt - 25 meter worden. "Verschillende overheden hebben al aangegeven dat er ook vanuit gemeenten en provincie Overijssel geld beschikbaar is voor het verbreden van de Kornwerderzandsluis", stelt vice-fractievoorzitter Christiaan Schrijver. 
"Daarnaast is er vanuit het Rijk geld beschikbaar om regionale knelpunten op te lossen. Als we dit optellen bij de meevaller van 81 miljoen, moet er volgens ons een manier te vinden zijn om de verbreding daadwerkelijk te realiseren", vervolgt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.