Arjan Erkel zong ooit Oerend Hard met zijn ontvoerders, komende week met theaterpubliek Overijssel

Ooit werd Artsen Zonder Grenzen-directeur Arjan Erkel ruim zeshonderd dagen lang gegijzeld gehouden. Het was de muziek die hem staande hield. Op een gegeven moment zongen zijn Russische ontvoerders zelfs de klassieker Oerend Hard met hem mee. Komende weken doet Erkel drie Overijsselse theaters aan, vanavond staat hij in Enschede

Arjan Erkel (47) werd in het voorjaar van 2002 in de Russische deelrepubliek Dagestan door vrijheidsstrijders ontvoerd, waarop zijn kidnappers hem in een gat in de grond stopten. Slechts anderhalf bij twee meter groot en nog geen twee meter hoog. Hij kon er maar net rechtop in staan.

Liedjes zingen
Om er niet mentaal aan onderdoor te gaan, ging Erkel op een gegeven moment allerlei liedjes zingen. “The Green Green Grass of Home van Tom Jones, maar ook Oerend Hard van Normaal.”

Behalve om te voorkomen dat hij zou doordraaien, was het voor Erkel ook een manier om in contact te komen met zijn ontvoerders. “Op een gegeven moment begonnen ze het mee te neuriën en later zelfs fonetisch mee te zingen.”


Rondje theaters
Erkel is momenteel bezig met een rondje langs de theaters in ons land. Daarbij laat hij zich begeleiden door Jan Wilm Tolkamp, jarenlang gitarist van de intussen gestopte boerenrockformatie Normaal.


Dat Erkel tijdens zijn gijzeling Oerend Hard zong is niet helemaal toevallig. Hoewel hij zelf in een Rotterdams flatje opgroeide, blijkt hij een link te hebben met het platteland. Terwijl leeftijdsgenoten rondliepen met buttons van Doe Maar rekende Erkel de boerenrockers van Normaal tot zijn grote helden. “Ik had namelijk twee opa’s die boer waren.”

Goede herinneringen Overijssel
Erkel staat vanavond in theater De Kleine Willem in Enschede en de komende weken is hij nog te zien in het Hoftheater in Raalte en het Parkgebouw in Rijssen. Hij heeft goede herinneringen aan Overijssel: “Recent stond ik in het theater in Zwolle en dat was uitverkocht.”

Rode draad tijdens de show is het thema vrijheid. “Vrijheid in allerlei vormen”, vertelt hij. “Dat kan een vrouw zijn die zich niet vrij voelt omdat ze zich wegcijfert voor haar man, iemand die zich door ziekte gevangen voelt, maar ook iemand die in het verkeerde lichaam is geboren.”

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Enschede Rijssen Raalte IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: