"Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden"

Trudy Scheurink (56) werkt al 22 jaar als internationaal vrachtwagenchauffeur. Mannen moeten er vaak nog aan wennen.

"Dan kijken ze om de truck heen, om te zien waar mijn autootje staat...", lacht Trudy. Zelf is ze inmiddels wel gewend aan de verbaasde blikken, al kan ze er moeilijk tegen dat ze soms - als vrouw - niet voor vol wordt aangezien. "Laatst heb ik nog een chauffeur de verkeerde kant op gestuurd. Hij zei dat vrouwen niet konden rijden. Dat moet je tegen mij niet zeggen".

Weerbaar

Vrouwen weerbaar maken, dat is een van de doelen die het Overijsselse Vrouwenplatform beoogt met het project Vrouwen coachen meiden. Ellen Pot van het Platform: "Vaak hebben meisjes een steuntje in de rug nodig, bijvoorbeeld om hun opleiding af te ronden maar ook omdat ze in het verleden dingen hebben meegemaakt waardoor het een tijdje wat minder gaat. Een vrouwelijke coach kan dan helpen". 

Trudy heeft geen coach nodig. Ze zou het wel leuk vinden om bijvoorbeeld een jongere vrouwelijke collega te begeleiden. "Tips? Ik zou zeggen, blijf vooral jezelf en zeg niet op je 20-ste dat je dertig jaar ervaring hebt...". 

Vrouwen onderschatten zichzelf

Ellen Pot: "Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden. Als ze worden gevraagd voor bijvoorbeeld een politieke functie, dan reageren ze vaak met 'kan ik dat wel?' Mannen hebben dat veel minder". 

Ook Trudy is bescheiden: "Mijn truck van 17 ton zet ik overal neer. Maar fileparkeren met mijn personenwagen kan ik niet". Ze ziet er wel de humor van in.

Deel dit artikel: