De Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen kón niet eens!

Maar dat hinderende Arno Coenen (Deventer 1972, opgegroeid in Olst), mediakunstenaar, niet.  Er is weinig dat hem hindert, sterker nog - alles wat anderen niet -durven- doen, doet hij wel. 

Het is namelijk de taak van de kunstenaar vindt Arno Coenen, dat je het van de andere kant bekijkt. Als iedereen links gaat, ga jij rechts. En het moet vooral gezien worden door grote hoeveelheden mensen. Anders hoeft het voor hem eigenlijk niet. 

Hij maakte misschien daarom wel met partner Iris Roskam en wat goede vrienden de Hoorn des Overvloeds in de inmiddels wereldberoemde Markthal in Rotterdam. Een lust voor het oog. Kunstwerk en foodmarkt. Coenen benadrukt dat het kunstwerk teamwork is. Iris en Arno ontwierpen, de techniek kwam van onder meer Frank aan de Stegge, die ooit stage liep en superknap is op het gebied van 3D-modelling en rendering. De techniek uit de filmanimatie-industrie. Die goede vrienden zoals Frank aan de Stegge, komen grappig genoeg ook vaak uit het Oosten. Hij kan dat niet verklaren, behalve dat hij met groot genoegen naar een internetlijstje kijkt waar Deventer dialectwoorden opgesomd staan. 

 

Eenmaal in de Markthal is de binnenkant van de boogvormige hal een imposant kunstwerk van twee voetbalvelden groot, 11.000 m2, 400.000 megapixels groot. Een kunstwerk dat niet eens te maken viel omdat geen computer of ontwerpsoftware het aankon. Maar voor elk probleem vond het team een oplossing. In bizar korte tijd. Voor het renderen, uitrekenen, van de platen moesten Arno Coenen en zijn team zelfs uitwijken naar Nieuw Zeeland waar enorme hoeveelheden computers het rekenwerk voor Pixar Studio's en tekenfilms als Toystory doen...

Een portret van kunstenaar Arno Coenen en zijn hemelse werk zie je zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.20, 12.20, 14.20, 16.20, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 en 23.30 uur. De uitzending kun je hier terugkijken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: