nieuws

Enschede levert een uitstekend economisch rapport af over 2017

Stadskantoor aan Hengelosestraat in Enschede
Stadskantoor aan Hengelosestraat in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De economie draait in Enschede op volle toeren. De gemeente heeft een uiterst succesvol jaar achter de rug. De cijfers in 2017 liegen er niet om: het aantal Enschedeërs dat in de bijstand zit daalde in een jaar tijd van 6943 naar 6669. Een daling van bijna vier procent. Het aantal banen nam toe met 2,4 procent, de grootste groei sinds het begin van de economische crisis in 2008.
Eind vorig jaar werd bekend dat in Enschede voor het eerst sinds 2012 het omslagpunt in de bijstand is bereikt. De uitstroom van mensen met een bijstandsuitkering is groter dan de instroom. Van de mensen die uitstromen uit de uitkering, wordt het percentage dat ook werk vindt steeds groter: 49% in 2017 tegenover 30% in 2012.
Enschede doet het beter dan het landelijk gemiddelde
Wethouder Economie & Werk Patrick Welman is tevreden met de rapportcijfers: "We doen het in Enschede al een tijdje beter dan het landelijk gemiddelde. Het is erg mooi dat we dat nu terugzien in de cijfers over 2017. Onze aanpak en de groei van het aantal banen heeft er toe geleid dat vanaf de zomer van 2016 het aantal mensen dat instroomt in de bijstand flink afneemt en dat ook de uitstroom naar werk flink toeneemt."

Bijstand: verdere daling in 2018

De gemiddelde afname van de bijstand in Enschede in 2017 ten opzichte van 2016 is 3,95%. Landelijk is er bij de grote gemeenten een afname van 1,6% te zien. De prognose is dat het aantal bijstandsuitkeringen in 2018 verder daalt in de stad. "Daarnaast komen we dit jaar uit het budget dat we van het Rijk ontvangen voor onze bijstandsuitkeringen. Dat is uniek voor Enschede."
Door de aantrekkende economie daalt het aantal Enschedeërs in de WW sterk, net als het aantal dat vanuit de WW instroomt in de bijstand.

"We zoeken voortdurend naar kansen om werkzoekenden weer in het arbeidsritme te helpen en duurzaam te laten uitstromen naar werk, maar dat kunnen we niet alleen", zegt Patrick Welman. “De match wordt namelijk niet achter een bureau gemaakt, maar op de werkvloer. De gezamenlijke aanpak met werkgevers werkt goed, daar zijn we blij mee."

Uitstroom naar werk

De uitstroom naar werk vanuit de bijstand neemt fors toe. In 2017 vonden 643 Enschedeërs met een bijstandsuitkering een baan, waarvan 103 in de Duitse grensregio. De aanpak van GrensWerk, het grensoverschrijdende arbeidsbemiddelingsbureau, blijkt succesvol.

Werkgelegenheid Enschede: 2,4% groei
Uit recente cijfers van I&O Research, dat in opdracht van de gemeente Enschede onderzoek uitvoerde, blijkt dat het aantal banen in Enschede in 2017 86.047 bedroeg. Dat is ruim 2.000 meer dan een jaar eerder. De procentuele groei tussen 2016 en 2017 is 2,4 procent. Hiermee ligt de werkgelegenheidstoename boven het landelijk gemiddelde van 1,5 procent. In de regio Twente is het aantal banen met 2,2 procent gestegen.

Bijna in alle sectoren banengroei
De sector met het grootste aantal banen in Enschede is de zorg (17.032 werkzame personen), gevolgd door de zakelijke dienstverlening (15.511 werkzame personen) en de detail- en groothandel (14.507 werkzame personen). Deze drie sectoren zijn gezamenlijk goed voor 55 procent van de Enschedese werkgelegenheid. Ten opzichte van 2016 hebben bijna alle sectoren banengroei gerealiseerd in 2017. De sterkste banengroei is er in de transportsector (+5,9%) en de horeca (+5,8%). De enige sectoren met een afname van het aantal banen zijn openbaar bestuur (-0,2%) en overige dienstverlening (-0,6%).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.