nieuws

Platteland stankvrij dankzij nieuw middel uit Bergentheim?

De provincie Overijssel start een proef met een nieuw middel om de stank van varkens- en kippenbedrijven fors te verminderen. Het middel is mede ontwikkeld door een schoonmaakbedrijf uit Bergentheim.
Het middel is een jaar uitgeprobeerd op een varkensbedrijf in Bruchterveld. Daar werd de hoeveelheid stank fors verminderd. Ook verdween veel stof uit de stal.
Volgens de bedenkers kan het middel de oplossing zijn voor veel hardnekkige stalproblemen. Zo lijkt de schonere lucht een positief effect te hebben op de de gezondheid van dieren, waardoor veel minder antibiotica nodig is.

Luchtwassers mogelijk overbodig

Daarnaast is de uitstoot van ammoniak veel lager, wat een positief effect heeft op het milieu en dure maatregelen zoals luchtwassers mogelijk overbodig maakt.
De proef van de provincie moet uitwijzen of het middel verantwoord en betrouwbaar is en op de markt kan worden gebracht. Op vier bedrijven in Salland wordt het middel getest.

Natuurlijk product

Hoe het middel precies werkt, willen de bedenkers niet prijsgeven. Wel benadrukken ze dat het gaat om een natuurlijk product dat niet schadelijk is voor de gezondheid van de dieren in de stal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.