Geluksonderzoek van UT zegt: "Geluk is maakbaar."

Een dankbaarheidsoefening kan je gelukkiger maken. Dat is de voorlopige conclusie die uit het onderzoek Geluksoefeningen van de Universiteit Twente komt. En daarmee lijkt het gevoel van geluk maakbaar.

De Faculteit Gedragswetenschappen heeft meer dan 400 deelnemers zes weken geluksopdrachten gegeven. Catharina IJzelenberg (69) uit Zwolle zat in de groep die wekelijks vijf keer iets voor een ander moest doen. 

Opdrachten

Ze begon met iets wat ze al heel lang wilde, maar eerst niet durfde. "Er ligt hier om de hoek al tijdenlang een zieke meneer op het bed, voor het raam. En ik wilde hem een plantje brengen. Ik werd er gelukkig van dat ik het had gedaan. En nu zwaaien we naar elkaar als ik voorbij wandel."

Twee groepen

Toch blijkt uit het onderzoek dat iets voor een ander doen, niet altijd gelukkiger maak. De tweede groep moest een dankbaarheidsdagboek bij houden. Onderzoeker Marijke Schotanus legt uit: "De deelnemer kreeg vragen om zaken te benoemen waar ze dankbaar voor waren. Eerst was het een ding, zoals de wasmachine of water uit de kraan, en later werden het fijne momenten met anderen die ze moesten beschrijven." 

Gelukkiger

Die laatste groep eindigde wel met een hoger cijfer van het geluksgevoel. "Wat mij verbaasde, want uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de groep die iets voor een ander deed ook gelukkiger werd," vertelt Schotanus. "Maar misschien doen wij hier sowieso al veel voor anderen."

Gebruik van geluksoefeningen

Volgens Schotanus is het een goed idee om deze geluksoefeningen aan te bieden aan mensen die niet lekker in hun vel zitten. "Dat kan de GGZ of een huisarts doen en hopelijk werkt het." Het onderzoek wordt in mei definitief afgerond. Meer informatie is te vinden via  https://www.utwente.nl/nl/bms/geluksoefeningen/