Ouderenbonden in Raalte willen meer aandacht voor senioren in de politiek

De gezamenlijke ouderenbonden in Raalte willen dat de politiek meer aandacht aan senioren schenkt.Â

In de afgelopen vier jaar volgde een speciale werkgroep van de Raalter seniorenraad nauwlettend wat er in de gemeenteraad besproken werd en in het bijzonder hoeveel aandacht er voor ouderen was. 

'Raalte doet het helemaal niet zo gek'

De conclusie aan de zijlijn van de politiek arena in Raalte? "Dat de gemeente Raalte het eigenlijk helemaal niet zo gek doet", vat Katrinus Schonewille samen. Hij zit nu een paar jaar in de politieke werkgroep van de seniorenraad. 

Toch stelt Schonewille dat er genoeg ruimte voor verbetering is. "Wat me opviel tijdens de raadsvergaderingen is dat er weinig over senioren gesproken is."


Hechten aan contacten

Wout Wagenmans, wethouder in Raalte en lijsttrekker van Gemeentebelangen Raalte, herkent zich niet in die opmerking. "Wij als Gemeentebelangen hechten heel erg aan de contacten die we hebben met senioren, maar het is wel zo dat we in de gemeenteraad niet expliciet een doelgroep hebben."

"Wij streven naar een algemeen beleid waar ook senioren in passen, maar waar ook de jeugd in past. Waar iedereen onder past,"  aldus Wagenmans. 


Woningen, verkeer en de WMO

Schonewille vindt dat onderwerpen die belangrijk zijn voor ouderen vaker op de agenda van de lokale politici moeten. "Wat ons betreft mag het vaker gaan over woningen, het verkeer en de WMO."

De voorzitter van de seniorenraad in Raalte, Harrie Brok, sluit zich hierbij aan. Volgens hem moet er vaker over passend wonen, zorg, bereikbaar en veiligheid gepraat moeten worden. 


Hoe trek je de kiezer? 

De ouderen in Raalte spelen bij de aankomende verkiezingen een belangrijke rol in de zetelverdeling: zo'n 30 procent van alle inwoners in Raalte is 55-plusser. De vraag is echter wel: hoe trek je die kiezer naar je toe? 

"Door zichtbaar te zijn", vertelt lijsttrekker Wagenmans. "Dat mensen ons aan kunnen spreken, dat we ze kunnen helpen, maar ook met voorstellen die ze hebben. Als ze een voorstel hebben ter verbetering van de samenleving, dan brengen we dat in."


'Doen. Doen!'

Seniorenraad-voorzitter Brok vindt het opvallend dat politici in verkiezingstijd vaak meer oog voor senioren krijgen. "Zo gauw er verkiezingen zijn, komen de ouderen ineens op een platform te staan. Als de verkiezingen voorbij zijn, dan hoor je ze niet meer."

Daarom vindt Katrinus Schonewille van de politieke werkgroep, dat politici zich aan hun verkiezingsbeloftes moeten houden. "Ze moeten niet alleen zeggen dat iets mooi klinkt, nee. Doen. Doen! Laten zien wat je zegt. Niet alleen tijdens de verkiezingen, maar in die vier jaar elke keer laten zien: dit hebben we beloofd en dit hebben we gedaan."

Meer over dit onderwerp:
Overijsselkiest Salland Raalte Nieuws
Deel dit artikel: