nieuws

Bewonersvereniging wil Milieuzone in Zwolse binnenstad

Er moet een Milieuzone komen binnen de grachten van de Zwolse binnenstad, om het gebied schoner en veiliger te maken. Dat zegt de binnenstadbewonersvereniging (bbZ). Vorig jaar juni tekende het Zwolse stadsbestuur de Green Deal Zero Emissie Stadsvervoer, maar concrete maatregelen zijn nog niet genomen.
Zwolle wil de binnenstad vanaf 2025 emissievrij beleveren. Dat betekent samenwerking tussen gemeente, ondernemers, leveranciers en bewoners. De bbZ wil nu snel maatregelen om dat doel te halen. 

Duurzame distributie

Voorzitter Dikkeschei van de bbZ is blij dat de Green Deal is ondertekend. "Onze historische binnenstad is niet ingericht op grote vrachtauto’s, de straten zijn daarvoor gewoonweg te smal. Alle partijen onderkennen daarnaast het belang van schone lucht in de binnenstad van Zwolle en slaan de handen ineen voor duurzame distributie."
"Maar als we echt stappen willen zetten naar een schone en veilige stad, dan moeten er ook concreet maatregelen worden getroffen. Zo’n stap is wat ons betreft een Milieuzone voor grote voertuigen die niet aan de Euro 6 norm voldoen."

Lucht verre van schoon

De bewonersvereniging krijgt steun van D66 Zwolle, dat al jaren voor alternatieve vormen van transport en minder overlast pleit. Volgens de partij is de lucht in de binnenstad verre van schoon.
"Stinkende oude joekels van vrachtauto’s veroorzaken veel overlast voor ondernemers die hun pand geblokkeerd zien worden, maar ook voor de mensen die er wonen of de binnenstad bezoeken. Onnodig, want er zijn genoeg alternatieve vormen van vervoer. Ook de transporteurs zelf willen verduurzamen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.